Saturday, February 4, 2023
spot_img
HomeZDRAVLJEŠta uzrokuje rak dojke? Faktori rizika koje treba znati

Šta uzrokuje rak dojke? Faktori rizika koje treba znati

- Reklama -


Rak dojke je složena i često zbunjujuća bolest. Naučnicima i dalje nije poznato šta uzrokuje da normalne ćelije rastu van kontrole i da se razmnožavaju.

Ono što znaju jeste da određeni hormonski, genetski, životni i okolišni faktori rizika povećavaju vjerovatnoću razvoja raka dojke. Ali, također, je tačno da se i kod ljudi sa malo ili bez faktora rizika razvija rak dojke, a ima i onih koji uprkos brojnim faktorima rizika nikada ne dobiju rak dojke.

ŠTA UZROKUJE RAK DOJKE?

- Reklama -

Jednostavno rečeno, rak dojke nastaje kada ćelije dojke rastu abnormalno. Istraživači pripisuju ove promjene stanica složenoj interakciji genetskih i okolišnih čimbenika, iako uzročnik raka dojke kod pojedinaca može ostati nepoznat, piše magazin Health.

No abnormalne ćelije se dijele, akumuliraju u masu ili kvržicu i mogu se širiti odnosno metastazirati na druge dijelove tijela, naprimjer limfnih čvorova.

Većina karcinoma dojke kod žena i muškaraca počinje u kanalima koji proizvode mlijeko i to se naziva invazivni duktalni karcinom. Drugi karcinom dojke počinje u drugim ćelijama tkiva dojke, uključujući žljezdano tkivo zvano lobuli i naziva se invazivni lobularni karcinom.

Važno je spomenuti mutacije gena. Naučnici procjenjuju da se između 5% i 10% svih karcinoma dojke javlja zbog naslijeđenih genskih mutacija, koje se prenose s generacije na generaciju putem DNK. I dok postoje mnoge nasljedne genske mutacije koje povećavaju rizik od raka dojke, dvije najpoznatije su BRCA1 (kratica od BReast CAncer gene) i BRCA2.

BRCA1 i BRCA2 su zapravo geni supresori tumora koji, kada funkcionišu kako bi trebali, sprečavaju nenormalan rast ćelija dojke. Ali kada ovi geni imaju mutaciju i ne funkcionišu kako bi trebali, to povećava rizik od raka dojke (kao i jajnika).

Danas su dostupni genski testovi na nasljedni rak dojke.

Kandidati za testiranje mutacija u genima BRCA1 i 2 su:

osobe koje imaju dva ili više bliskih srodnika s rakom dojke
osobe koje u porodici imaju rak dojke prije 50. godine života
osobe koje u porodici imaju rak dojke u više od jedne generacije
osobe koje imaju više članova porodice s rakom u obje dojke

osobe u čijoj je porodici česta pojava raka jajnika
osobe kod kojih se obostrani rak jajnika javi prije 40. godine života
osobe koje imaju muškog srodnika s rakom dojke
osobe kojima jedna ili više osoba u porodici ima mutacije u genima BRCA1 ili 2.

FAKTORI RIZIKA OBOLIJEVANJA OD RAKA DOJKE

Rizik od raka dojke je mnogo veći kod žena nego kod muškaraca.

Faktori rizika za rak dojke kod muškaraca nisu dobro istraženi. Dok su naučnici identificirali pregršt genetskih i okolišnih faktora koji mogu igrati ulogu, većina muškaraca nema poznati faktor rizika, osim starije životne dobi. Rak dojke kod muškaraca dijagnosticira se u prosjeku u dobi od 71 godine.

Mnogo se više zna o faktorima rizika kod žena. No, postojanje jednog (ili više) faktora rizika ne određuje da će žena neminovno dobiti rak dojke, kao što nedostatak faktora rizika ne znači da ona nikada neće oboljeti od raka dojke.

Sljedeći faktori rizika povezani su s nastankom raka dojke kod žena:

Godine

Rizik od raka dojke raste kako žena stari, zbog čega se ženama starijim od 40 godina preporučuje mamografija jednom godišnje.

Spol

Žene imaju mnogo veći rizik od razvoja raka dojke nego muškarci.

Lična i porodična historija

Lična anamneza lobularnog karcinoma in situ (abnormalne ćelije koje se nalaze u mliječnim žlijezdama dojke) ili atipične hiperplazije (nekancerozne promjene u ćelijama dojke) povećavaju rizik od raka dojke. Historija raka na jednoj dojci također povećava vjerojatnoću razvoja raka na drugoj dojci. Osim toga, veći rizik je, kao što smo i spomenuli, kod osoba koje u porodici imaju članove oboljele od raka dojke.

Konzumacija alkohola

Što više alkohola žena pije, to je veći rizik od razvoja raka dojke.

Radijacija

Bilo kojom vrstom tretmana zračenja grudnog koša u djetinjstvu ili mlađoj odrasloj dobi – rizik od raka dojke raste.

Početak menstrualnog ciklusa

Ako je žena menstruaciju dobila prije 12. godine života, rizik od raka dojke je veći.

Menopauza

Početak menopauze nakon 55. godine života povećava se rizik od raka dojke.

Porođaj

Prvo rađanje djeteta nakon 30. godine povećava rizik.

Trudnoća

Žene koje nikada nisu bile trudne imaju veći rizik od raka dojke od žena koje su bile trudne jednom ili više puta.

Hormonska terapija

Hormonska terapija za menopauzu, posebno bilo koja vrsta koja kombinuje estrogen i progesteron, povećava rizik od određenih vrsta raka dojke.

Indeks tjelesne mase

Viši indeks tjelesne mase (procjena tjelesne masti) povezan je s većim rizikom od raka dojke kod žena u postmenopauzi. Istraživanja sugeriraju da dodatne masne ćelije, koje stvaraju estrogen, mogu biti odgovorne za veći rizik od razvoja raka dojke.

Zaključak

Rak dojke nastaje kada ćelije mutiraju i razmnožavaju se. Šta pokreće te promjene nije uvijek poznato. Istraživanja sugeriraju da genetski, hormonalni, okolišni faktori i faktori načina života mogu biti razlog tome. Budući da žene imaju mnogo veću vjerovatnoću od muškaraca da razviju rak dojke, postoji obilje istraživanja o tome šta može uzrokovati rast stanica dojke izvan kontrole. Upravo zbog toga ženama se savjetuju redovni pregledi. Djevojkama i mlađim ženama ultrazvuk jednom godišnje, a žene starije od 40. godina bi trebale jednom godišnje ići na mamografiju.

 

 

 

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular