Saturday, September 23, 2023
spot_img
HomeLIFESTYLEŠta više troši gorivo, klima uređaj ili spušteni prozori?

Šta više troši gorivo, klima uređaj ili spušteni prozori?

- Reklama -


Temperature su iz dana u dan sve više kako se približavamo ljetu, a ako koristite klima uređaj, možete povećati potrošnju goriva za čak 10%. Ipak, u pojedinim situacijama otvaranje prozora može biti još neekonomičnije.

Šta je ekonomičnije za podnošljiviju vožnju ljeti u automobilu? Treba li otvoriti prozore ili uključiti klima uređaj? To je pitanje o kojem su mnogi vozači razmišljali, a magična granica je brzina od 72 km/h.

Ispod ove brzine ima smisla otvoriti prozore u vožnji kako bi se rashladio automobil. Iznad ove brzine, efekat otpora prozora koji su otvoreni počinje da okreće situaciju u korist uključivanja klima uređaja, odnosno tada je potrošnja klima uređaja niža.

Ovaj savjet se zasniva na rezultatima studije Društva inženjera automobilskih vozila (SAE), koja je proučavala potrošnju kod otvorenih prozora u odnosu na klima uređaje.

- Reklama -

Ipak, brzina od 72 km/h je prekretnica. Ako koristite klima uređaj, možete povećati potrošnju goriva čak za 10%, ali otvaranje prozora pri većim brzinama može povećati potrošnju goriva čak za 20%.

Takođe je vrijedno razmotriti izloženost zagađenju vazduha u gradskoj vožnji. U tim situacijama vjerovatno je najbolje izbjegavati otvaranje prozora, prenosi Revija HAK.

Međutim, znamo da u vrućim uslovima može biti veoma neugodno, pa kao rješenje možete uključiti klimu, ali zatvorite spoljne ventilacione otvore, tako da vazduh samo recirkuliše vazduh iz kabine, a ne uvlači vazduh spolja, jer u gradskoj gužvi će vam ući sve ono što izađe iz auspuha vozila ispred vas.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular