Friday, September 22, 2023
spot_img
HomeLJUBIMCIŠta znači kada pas maše repom u desnu stranu?

Šta znači kada pas maše repom u desnu stranu?

- Reklama -


Svakom ljubitelju pasa poznati su oni dragocjeni trenuci kada se njihov ljubimac veže uz njih i entuzijastično maše repom u znak pozdrava. Možda pritom primijete na koju stranu pas više maše repom, desnu ili lijevu, a to također govori nešto o tome koliko je pas vezan uz vlasnika.

Naime, istraživanje Kineske akademije znanosti otkrilo je da psi koji su se udomaćili negdje i stvorili bliskost s vlasnikom repom više mašu u desnu stranu. Znanstvenici iz Pekinga promatrali su pse u susretu s nepoznatim osobama tijekom tri dana. Otkrili su da kako su psi sve više raspoznavali osobu, počeli su češće mahati repom u desnu stranu te rjeđe u lijevu.

Voditelj istraživanja dr. Yong Q Zhang smatra da je mahanje repom u desnu stranu povezano s lijevom stranom mozga koja je zadužena za procesuiranje pozitivnih emocija, piše Zadovoljna.hr.

- Reklama -

Prelazak na mahanje u desnu stranu sugerira da psi, kako vrijeme odmiče, nepoznatu osobu počinju percipirati u pozitivnijem svjetlu, komentirala je rezultate istraživanja dr. Deborah Wells s Kraljičinog sveučilište u Belfastu, koja se više od 25 godina bavi proučavanjem psećeg ponašanja.

Studija, objavljena u časopisu iScience, koristila je 3D sustav za praćenje kretanja kako bi proučila na koji je način deset biglova mahalo repom dok su bili s ljudima pet minuta dnevno tijekom tri dana. Ukupno su analizirali čak 21.000 mahanja, uključujući brzinu i udaljenost kojom su se pomicali repovi. Također su otkrili da svaki pas ima poseban obrazac mahanja – slično tome kako svaki čovjek ima jedinstveni način hodanja.

“Pozitivna i negativna emocionalna stanja povezana su s aktivacijom lijevog i desnog prefrontalnog korteksa kod ljudi. Pretpostavljamo da bi mahanje repom u lijevu stranu moglo biti popraćeno aktivacijom desne strane mozga, dok bi mahanje repom u desnu stranu moglo biti popraćeno aktivacijom lijeve strane mozga u prefrontalnom korteksu”, kazao je dr. Yong Q Zhang.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake


Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular