Tuesday, September 26, 2023
spot_img
HomeBIZNISStanivuković: Sretan sam zbog izmještanja centralne proslave 9. januara iz BL

Stanivuković: Sretan sam zbog izmještanja centralne proslave 9. januara iz BL

- Reklama -


Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković govorio je danas o obilježavanju neustavnog dana entiteta RS, koje se ove godine, usprkos odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o njegovoj neustavnosti, izmješta iz Banjaluke u Istočno Sarajevo.

Kako je rekao Stanivuković, usrećuje ga odluka vlasti da io obilježavanja neustavnog Dana RS izmjeste ove godine negdje drugo.

“Tako se nama otvorio prostor da trajno promjenimo defile koji kod nas prerasta u ‘Hod časti’ i uvjeren sam da kada vide to i svi drugi gradovi, ovakvo nešto će postati praksa u cijeloj RS”, izjavio je.

- Reklama -

‘Hod časti’ biće održan 9. januara u Banjaluci u organizaciji Gradske uprave.

Podsjetimo, bh. entitet Republika Srpska svake godine obilježava Dan RS 9. januara, usprkos odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojima je proglašen neustavnim. Na taj datum 1992. godine u Sarajevu samozvana Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini donijela je “Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine”. Ustavni sud Bosne i Hercegovine presudio je u novembru 2015. godine i u martu 2019. da je praznik ”neustavan i protivan međunarodnoj konvenciji o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije te protivan protokolu uz evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake
- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular