Wednesday, October 4, 2023
spot_img
HomeGLOBUSStara nacistička karta pokrenula potragu za blagom u Nizozemskoj

Stara nacistička karta pokrenula potragu za blagom u Nizozemskoj

- Reklama -


Stara karta za koju se vjeruje da označava mjesto gdje su njemački vojnici u Drugom svjetskom ratu sakrili blago vrijedno milijune eura potaknula je ove sedmice maštu amaterskih lovaca na blago u Nizozemskoj.

Naoružane detektorima za metal i lopatama, skupine su lutale poljima koja okružuju ruralni Ommeren na istoku zemlje nakon što je nizozemski nacionalni arhiv u utorak objavio kartu.

Arhiv je rekao kako se vjeruje da karta pokazuje gdje su nacistički vojnici sakrili četiri velike kutije pune dijamanata, rubina, zlata, srebra i svih vrsta nakita koji su opljačkali nakon eksplozije u banci u augustu 1944.

- Reklama -

Kartu je nabavio od njemačkog vojnika ubrzo nakon rata nizozemski institut koji je bio zadužen za praćenje njemačkog kapitala u Nizozemskoj nakon što je zemlja oslobođena od nacističke okupacije 1945. godine.

Karta je objavljena ove sedmice jer je isteklo maksimalno razdoblje od 75 godina tokom kojeg je morala biti povjerljiva.

Iako se postojanje blaga nikada nije moglo u potpunosti potvrditi, institut je 1947. poduzeo razne neuspješne pokušaje da ga pronađe, rekla je glasnogovornica Nacionalnog arhiva Anne-Marieke Samson za Reuters.

No male šanse za pronalazak blaga nisu odvratile amaterske kopače zlata.

Karta s nizom od tri stabla i crvenim križem koji označava mjesto gdje bi trebalo biti skriveno blago raspiruje maštu“, rekao je bivši gradonačelnik Ommerena Klaas Tammes, koji sada vodi zakladu u čijem je vlasništvu zemlja gdje bi blago moglo biti skriveno.

Ako itko što nađe, morat će nam prijaviti, pa ćemo vidjeti. Ali ne bih očekivao da će biti lako“, dodao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake
- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular