Sunday, September 24, 2023
spot_img
HomeITStiže novi standard punjenja pametnih telefona i sličnih uređaja

Stiže novi standard punjenja pametnih telefona i sličnih uređaja

- Reklama -


Konzorcij Wireless Power (WPC) predstavio je bežični standard Qi2, nasljednik standarda Qi koji funkcionira slično kao i Appleov MagSafe. Cilj je stvoriti jedinstven i sveobuhvatan sustav koji bi trebao biti kompatibilan s uređajima s operativnim sustavom Android i iOS.

Dosadašnji standard Qi koristi se već dulje od 13 godina.

Novi standard će koristiti sustav magneta i zavojnice za bežično punjenje sličan onome kakav koristi Appleov iPhone od modela 12 pa do danas.

- Reklama -

Ali, dodat će takozvani Magnetic Power Profile, što bi trebalo osigurati da se pametni telefoni i drugi uređaji pune maksimalnom mogućom brzinom i učinkovitošću.

Također bi trebao funkcionirati bez obzira koji brend koristite i smanjiti količinu elektroničkog otpada kojeg ti uređaji generiraju, piše tportal.

Prvo izdanje standarda Qi2, s podrškom za punjenje snage 15W, otkrivanjem stranih predmeta i drugim značajkama, trebalo bi biti predstavljeno tijekom ove godine.

Trebalo bi skratiti vrijeme punjenja za pojedine uređaje, poboljšati sigurnost te spriječiti oštećivanje uređaja i skraćivanje radnog vijeka baterije.

Buduća izdanja bi trebala pokriti jače punjače, kao i omogućiti bežično punjenje za uređaje nesvakidašnjeg oblika koji nisu kompatibilni s trenutnim punjačima.

Zasad još nije poznato hoće li biti kompatibilan s uređajima koji podržavaju sadašnji standard Qi i Appleov MagSafe.

Navodno bi mogao tražiti i provjeru, što bi proizvođačima moglo omogućiti odbijanje punjenja putem uređaja koji nemaju certifikat, piše Engadget.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake
- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular