Sunday, December 10, 2023
spot_img
HomeKOLUMNE"Stoltenberg podsjetio da NATO raspolaže značajnim snagama na Kosovu"

“Stoltenberg podsjetio da NATO raspolaže značajnim snagama na Kosovu”

- Reklama -


“Veoma je značajno što je generalni sekretar Stoltenberg podsjetio strane u procesu da NATO raspolaže značajnim mirovnim snagama na Kosovu”, rekao je za Glas Amerike bivši američki ambasador na Kosovu Greg Delavy.

Iskusni diplomata, koji je ambasadorsku funkciju u Prištini obavljao u od polovine 2015. do sredine 2018. kaže i da je važno to što je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju generalni sekretar Sjevernoatlantske alijanse prenio da je spreman da rasporedi još vojnika kako bi podržali misiju KFOR – ukoliko je to potrebno.

Glas Amerike: Da li bi ishod razgovora mogao da doprinese deeskalaciji tenzija, posebno na sjeveru Kosova?

- Reklama -

Delavy: Svakako se nadam. Mnogo toga zavisi od djelovanja Beograda – koji se doveo u poziciju da kontroliše napetosti. Nažalost, djeluje da Beograd na unutrašnjem planu ima koristi od izazivanja napetosti na Kosovu.

Glas Amerike: Kakve korake bi, prema vašem mišljenju, trebalo da preduzmu Beograd i Priština i njihovi lideri da bi napetosti bile ublažene?

Delavy: Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova ukoliko želi da postane pravi član evropske porodice naroda. Kada bi Srbija to učinila, siguran sam da bi Kosovo uzvratilo na neki način i pružilo doprinos regionalnom miru, kao i ekonomskom i političkom napertku.

Opširnije na portalu Glas Amerike.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake


Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular