Thursday, March 30, 2023
spot_img
HomeGLOBUSStoltenberg: Povećat ćemo vojne snage na istočnim granicama alijanse

Stoltenberg: Povećat ćemo vojne snage na istočnim granicama alijanse

- Reklama -


“Ništa ne upućuje da je ovo bio namjeran napad, ništa ne upućuje na to da Rusija sprema vojnu ofanzivu na NATO”, kazao je Jens Stoltenberg na hitnom sastanku članica NATO-a u Briselu koji je sazvan nakon što su dvije rakete sinoć pale na teritorij Poljske. Zaključak je NATO članica da Rusija nije ciljala Poljsku.

Istakao je danas na sastanku da interna analiza upućuje na to da je incident prouzrokovao ukrajinski protuvazdušni sistem protiv ruskih projektila.

“Ipak, Rusija snosi krajnju odgovornost zbog ilegalnog rata protiv Ukrajine. NATO je izrazio sućut i pokazao podršku Poljskoj i nastavit će pružati podršku Ukrajini u ovom besmislenom ratu. Razgovarao sam sa poljskim pedsejdnikom i američkim. Odlučili smo da pratimo situaciju, da se konsultujemo i bićemo ujedinjeni kako bi štitili i branili sve saveznike”, kazao je Stoltenberg.

Poljski predsjednik se oglasio: Pad projektila vjerovatno nesretni incident

- Reklama -

Ishod sastanka NATO članica je da su izrazili solidarnost sa Poljskom i da će vojno pojačati prisustvo snaga na istoku.

NATO je značajno pojačo prisutnost na istočnom krilu saveza i imamo više vojnika na kopnu i uz značajan broj mornaričke snage. To je povećalo našu odbranu, posebno nakon početka invazije Rusije na Ukrajinu. Donijeli smo važne odluke na samitu u Madridu da ćemo dodatno pojačati naše snage na istoku naših članica“, kazao je.

Istakao je da je pažljiv sa donošenjem nekih preuranjenih ocjena, ali da ovo pokazuje da rat u Ukrajini, koji je odgovornost predsjednika Putina, nastavlja stvarati opasne situacije.

“Ovo se dogodilo dok Rusija izvodi novi val raketnih napada na ukrajinske gradove i gađa infrastrukturu i civilne mete. Opasna je situacija. Može doći do posljedica i na NATO teritoriju”, kazao je Stoltenberg.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake


Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular