Thursday, March 30, 2023
spot_img
HomeGLOBUSStranci će morati da prijave Izraelu ljubavnu vezu sa Palestincima

Stranci će morati da prijave Izraelu ljubavnu vezu sa Palestincima

- Reklama -


Na osnovu novih pravila stranci koji dolaze na Zapadnu obalu moraće da prijave Izraelu da li su u ljubavnoj vezi sa Palestincima koji tamo žive, uz čitav niz drugih ograničenja koja će im otežati dolazak.

Pravila, koja se ne odnose samo na one koji dolaze u jevrejska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, stupiće na snagu u ponedjeljak, pošto su dva puta odlagana.

Pripremilo ih je odjeljenje COGAT u Ministarstvu odbrane Izraela zaduženo za palestinske civilne poslove, javljaju izraelski mediji.

- Reklama -

Stranac oženjen Palestinkom, onaj koji planira da se oženi Palestinkom ili počinje da se zabavlja mora mora o tome obavjestiti to odjeljenje.

Ako odnos počne poslije dolaska stranaca na Zapadnu obalu oni moraju obavestiti izraelske vlasti u roku od 30 dana od vjeridbe, vjenčanja ili početka zajedničkog života, bez obzira „šta se prvo desi“.

Uz to se prijava mora podnjeti Palestinskoj upravi radi formalizovanja statusa. Ako status nije formalizovan u roku od 90 dana izraelska dozvola ističe i stranac mora odmah da napusti zemlju.

Bez obzira na formalizovanje statusa izraelska dozvola se može produžiti do 27 mjeseci, a poslije toga stranac mora da ode na šest mjeseci.

Po pravilima nosioci stranih pasoša, uključujući Palestince koji žive u inostranstvu, a planiraju da posjete Zapadnu obalu, neće moći više da dobijaju vize po dolasku na izraelski medjunarodni aerodrom kraj Tel Aviva, već da podnesu molbu 45 dana unaprijed.

Nove mjere će takođe uveliko ograničiti mogućnost za studiranje strancima na Zapadnoj obali, dobrovoljcima da tamo rade, što predstavlja veliki udarac za programe razmjene kojima rukovodi EU, između ostalih.

Hiljade palestinskih porodica biće lišene prava da žive zajedno bez prekida i da žive normalnim porodičnim životom, upozorila je izraelska organizacija za ljudska prava Hamoked koja se žalila Vrhovnom sudu Izraela na te mjere.

Direktorka Hamokeda Džesika Montel je u saopštenju navela da međunarodno humanitarno pravo daje Izraelu mogućnost da, kao okupaciona sila, djeluje u ime bezbjednosti i za dobrobit lokalnog stavništva, ali da novi propisi nemaju veze s tim i da je cilj izraelskih vlasti da ograniče rast palestinske populacije spajanjem porodica.

Na pitanje Frans presa COGAT je odgovorio da su novi propisi probni, te da će važiti dve godine kako bi se proces ulaska bio efikasniji i više odgovarao uslovima.

Palestinski advokat Rasem Kamal iz Ramale rekao je da mnogi žure da dodju na Zapadnu obalu, završe poslove ili da ovlaste advokata jer shvataju da će ograničenja uticati na mogućnost posjete.

Kanadski lekar Bendžamin Tompson ocjenio je da će takav potez Izraela omesti rad zdravstvenih radnika i narušiti život palestinskog naroda.

Predviđena su i ograničenja za akademske programe razmjene, na osnovu kojih će samo 150 profesora i 100 studenata moći svake godine da dolazi na palestinske univerzitete.

 

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular