Monday, September 25, 2023
spot_img
HomeBIZNISStrani mediji o skijaškoj sezoni u BiH: Gosti se polako pakiraju za...

Strani mediji o skijaškoj sezoni u BiH: Gosti se polako pakiraju za odlazak kući

- Reklama -


Neuobičajene vremenske prilike i visoke temperature za ovo doba godine razočarale su mnoge ljubitelje zimskih i snježnih radosti u Bosni i Hercegovini, a skijašku i turističku sezonu na olimpijskim ljepoticama stavile pod znak upitnika. Hotelijeri i turistički radnici razočarani, budući da profit i posao uveliko ovise o vremenskim prilikama.

Agencija AP donosi tekst pod naslovom ‘Bosanskohercegovačka skijališta trpe zbog rekordno tople zime u Europi‘, koji ističe kako se posjetitelji zimskih odmarališta u glavnom gradu BiH “polako pakiraju za odlazak kući nakon što su tamo proveli novogodišnje praznike“. Agencijsku vijest su prenijeli mnogi drugi svjetski mediji.

Skijališta bez snijega

Proljetne temperature ostavile su malo ili nimalo snijega na planinama, i neizvjesno je kada dolaze novi posjetitelji”, navodi se u tekstu.

- Reklama -

Dodaje se kako ova balkanska zemlja od 3,3 miliona tek jedna od nekoliko u Europi koje se suočavaju sa propasti skijaške sezone usljed blage klime koja je zahvatila veći dio kontinenta na početku 2023. godine.

Tek nekoliko snježnih mrlja na inače travnatom krajoliku smeđe i zelene boje nakupilo se u srijedu duž padina Bjelašnice u blizini Sarajeva”, ističe se u trenutnom opisu stanja skijaških staza na jednoj od olimpijskih planina.

Rekordno visoke dnevne temperature za ovo doba godine oborene su posljednjih dana na stotinama meteoroloških stanica za očitavanje u najmanje 11 zemalja: BiH, Bjelorusiji, Belgiji, Češkoj, Francuskoj, Njemačkoj, Latviji, Litvi, Nizozemska, Poljska i Švicarska.

Bjelorusija, Belgija, Češka, Latvija, Poljska i Nizozemska postavile su nacionalne rekordne dnevne vrijednosti za 31. decembra ili 1. januara.

Svjetska meteorološka organizacija UN-a već dugo upozorava na loše efekte klimatskih promjena i kaže se da je posljednjih osam godina bilo osam najtoplijih u historiji mjerenja.

Rekordna toplina značila je ‘hladnoću’ za skijališta na srednjoj nadmorskoj visini poput onih u BiH, koja su bila u neugodnoj situaciji dok je na najvišim planinskim vrhovima još uvijek bio snijeg.

‘Turisti se pakiraju za povratak kući, broj rezervacija u padu’

Na planini Vlašić, u blizini centralnog grada Zenice, turisti su se spakirali za rani povratak kući usljed proljetnih temperatura. Vlasnici hotela kažu da je broj rezervacija u padu, a s njima i cijene soba i broj osoblja. Turistički službenici kažu da su turisti prisiljeni tražiti alternative skijanju, poput planinarenja po travnatim vrhovima planina – ili vožnje žičarama, samo radi pogleda.

Upravo sada, kada bismo trebali dočekati skijaše na našoj planini, nemamo snijega tako da nema sumnje da će nam posao zastati, to je i za očekivati”, rekao je Dino Korugić, direktor hotela Sunce na Vlašiću.

“Naše rezervacije su u velikoj korelaciji s vremenskom prognozom”, dodaje.

U BiH, a i šire, rješenja koja je stvorio čovjek za borbu protiv topline i održavanje skijaških staza otvorenima nisu preživjela ono što neki nazivaju “zelenom zimom”: Ili je pretoplo za pravljenje umjetnog snijega, ili se topi ubrzo nakon što se postavi na skijaške staze.

Srđan Stevanović, savjetnik za skijaška takmičenja u skijaškom centru Jahorina, rekao je da su njegovi upravitelji krajem novembra počeli izbacivati umjetni snijeg kako bi se pripremili za otvaranje skijaške sezone sredinom decembra, ali je toplo vrijeme osujetilo te planove.

Uprkos najmodernijem sistemu zasnježivanja, postavljanju novih ski-liftova i gondola, Bog i priroda su se pokazali jači od nas i onemogućili pravljenje snijega za naše goste”, kazao je.

Podsjećamo, meteorolog Igor Kovačić ranije je kazao za N1 kako je značajnija promjena vremena moguća oko 10. januara, kada  trebalo bi doći do prolaznog zahlađenja i moguć je snijeg na planinama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular