Tuesday, January 31, 2023
spot_img
HomeBIZNISStruka nema dobre vijesti: Novi inflatorni udar, dodatno povećanje kamata

Struka nema dobre vijesti: Novi inflatorni udar, dodatno povećanje kamata

- Reklama -


Amila Pilav-Velić sa Ekonomskog fakulteta Sarajevo za N1 je govorila o trenutnim ekonomskim dešavanjima kako u Bosni i Hercegovini tako i u svijetu. Prema najavama Pilav-Velić pred nama su teška, neizvjesna ekonomska dešavanja.

Cijeli svijet se, kako je objasnila Pilav-Velić nalazi u trostrukoj, odnosno 3K krizi.

“To K se odnosi na Kovid 19, ono što se dešavalo zbog lanaca opskrbe i sva kašnjenja koja su izazvala poremećaje na tržištu i uticala na poremećaj ponude i potražnje i to se neminovno uticalo na cijene svih roba. Druga K kriza se odnosi na konflikt, to je invazija Rusije na Ukrajinu koja je najviše pogodila energetski sektor i to cijelog svijeta. Treće K što zanemarujemo su klimatske promjene”, pojasnila je Pilav-Velić.

- Reklama -

Međutim, zbog neizvjesne situacije sa energetikom ali i žitaricama, prognoze nisu dobre.

“Ja mislim da možemo očekivati dodati inflatorni udar”, kazala je Pilav-Velić i dodala da je trenutno inflacija u BiH prešla 17 posto.

Građani oni koji imaju kredite sa promjenljivom kamatnom stopom trebaju biti zabrnuti jer Pilav-Velić navodi da ih očekuje rast kamatnih stopa.

“Predviđa se da će do kraja godine doći do još jednog povećanja kamatnih stopa”, kazala je Pilav-Velić.

Na kraju, Pilav-Velić je ponovila izjavu belgijskog premijera da pred nama nisu tri već deset hladnih zima zbog energetske tranzicije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake
- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular