Tuesday, December 6, 2022
HomeGLOBUSStudentica iz Leedsa osuđena na 34 godine zatvora u Saudijskoj Arabiji

Studentica iz Leedsa osuđena na 34 godine zatvora u Saudijskoj Arabiji

- Reklama -


Studentica Univerziteta u Leedsu i aktivistica za ljudska prava osuđena je u Saudijskoj Arabiji na 34 godine zatvora zbog praćenja aktivista i disidenata na Twitteru.

Salma al-Shehab, 34, osuđena je u presudi za koju su aktivisti rekli da “postavlja opasan presedan za aktivistkinje” i da je “najduža izrečena kazna protiv aktivista”, javlja Sky News.

Prvobitno je bila osuđena na tri godine zatvora zbog korištenja interneta za “izazivanje javnih nemira i destabilizaciju građanske i nacionalne sigurnosti” – ali je nova kazna izrečena u ponedjeljak nakon što je od žalbenog suda zatraženo da razmotri druge navodne zločine.

- Reklama -

Udata majka dvoje djece, kojoj je također izrečena 34-godišnja zabrana putovanja, uhapšena je u januaru 2021. dok je bila na odmoru u Saudijskoj Arabiji.

Specijalista je oralne i stomatološke medicine i predavačica na Univerzitetu princeze Nourah u saudijskoj prijestolnici Rijadu.

Twitter za sada nije komentarisao slučaj iako se vjeruje da bi Salma mogla tražiti žalbu na presudu, prenosi The Guardian.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake


Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular

%d bloggers like this: