Sunday, March 26, 2023
spot_img
HomeGLOBUSStvara se nova vojna sila u Evropi

Stvara se nova vojna sila u Evropi

- Reklama -


Ministar odbrane Poljske Mariuš Blaščak obećao je u julu da će njegova zemlja imati „najmoćnije kopnene snage u Evropi“. I na dobrom je putu da to postigne.

Kada je prošle sedmice zalutali projektil pao na poljski pogranični grad, ubivši dvije osobe, neki evropski lideri su se zabrinuli kako će poljska desničarska vlada reagovati na cijelu aferu. Naime, dugotrajno nepovjerenje Poljske prema svemu što je rusko i duboka antipatija aktuelne Vlade prema Moskvi izazvali su zabrinutost od Brisela do Berlina da bi Varšava mogla da uradi nešto nepromišljeno. Međutim, umjesto da izgubi živce, Varšava je bila izuzetno mirna, stavljajući svoje oružane snage u pripravnost, ali čekajući da vidi šta se zaista dogodilo, analizira Politico.

Ova smirenost proizašla je iz jednostavne stvarnosti koja je godinama izmicala većini Evrope: Poljska ima vjerovatno najbolju vojsku u Evropi. I bit će samo jača. Poljska stvara najveće kopnene snage EU.

- Reklama -

„Poljska vojska mora biti toliko moćna da ne mora da se bori samo za svoju snagu“, rekao je premijer Mateuš Moravjecki uoči Dana nezavisnosti Poljske.

„Poljska je postala naš najvažniji partner u kontinentalnoj Evropi“, rekao je visoki američki vojni zvaničnik u Evropi, navodeći ključnu ulogu koju je Poljska igrala u podršci Ukrajini i jačanju odbrane NATO-a na Baltiku.

Dok Njemačka, tradicionalno ključni američki saveznik u regionu, ostaje okosnica kao logističko središte, beskonačne debate Berlina o tome kako da oživi svoju vojsku ometale su njegovu efikasnost kao partnera. Sve vrijeme, Poljska već ulaže velika sredstva u naoružanje.

Tako je Varšava najavila da će povećati ciljnu potrošnju za odbranu sa 2,4 posto bruto domaćeg proizvoda na 5 posto. U međuvremenu, Njemačka, koja je prošle godine potrošila oko 1,5 posto BDP-a na odbranu, raspravlja o tome da li može da održi cilj NATO-a od dva procenta nakon što je iscrpio investicioni fond od 100 milijardi eura za odbranu odobren ranije ove godine.

Poljska već ima više tenkova i haubica od Njemačke i na putu je da ima znatno veću vojsku, sa ciljem od 300.000 vojnika do 2035. godine. Njemačka ih trenutno ima 170.000.

Poljska vojska danas ima oko 150.000 pripadnika, od kojih 30.000 pripada novim snagama teritorijalne odbrane osnovanim 2017. Riječ je o vojnicima koji prolaze 16-dnevnu obuku, nakon čega slijede kursevi osvježavanja znanja. U početku su na njih gledano kao na šalu, ali uspjeh Ukrajine u korištenju mobilne policije opremljene protivtenkovskim i protivvazdušnim projektilima razvijao je svaku sumnju.

Isto tako, za razliku od Njemačke, koja se bori da privuče nove trupe, regrutovanje Poljske privlači pažnju.

Pozitivniji stav prema svojoj vojsci

„Poljaci imaju mnogo pozitivniji stav prema svojoj vojsci od Njemačke jer su morali da se bore za svoju slobodu“, rekao je Gustav Gresel, bivši austrijski vojni oficir i stručnjak za bezbjednost u Evropskom savjetu za spoljne odnose, dodajući da niko u vojsci krugovima donosi pitanje kvaliteta poljske vojske.

Međutim, postavlja se pitanje da li će se poljska vojna moć pretočiti u politički uticaj u Evropi. Do sada se to nije dogodilo, velikim dijelom zato što snage koje dominiraju EU nemaju povjerenja u poljsku vladu koju kontroliše nacionalistička Partija prava i pravde (PiS).

Proljetos je Poljska potpisala ugovor vrijedan 4,9 milijardi eura za 250 tenkova Abrams iz SAD-a. Njeno vazduhoplovstvo je opremljeno američkim F-16, a 2020. godine Varšava je potpisala ugovor vrijedan 4,6 milijardi dolara za 32 lovca F-35. Ali fokus nedavne vojne potrošnje bila je Koreja, gdje je potpisala niz ugovora o kupovini tenkova, aviona i drugog oružja.

Poljska je do sada naručila od Koreje oružje u vrijednosti od 10 do 12 milijardi dolara, rekao je Mariusz Cielma, urednik i analitičar Nova Technika Vojskov, web stranice za vijesti i analize o vojnoj tehnologiji.

Ugovori uključuju 180 tenkova K2 Black Panther, 200 haubica K9 Thunder, 48 lakih jurišnih aviona FA-50 i 218 raketnih bacača K239 Chunmoo. To je samo korištena oprema. Poljski apetiti za novim oružjem su još veći. Upotpunjujući trenutne isporuke, od Korejaca se očekuje da isporuče ukupno 1.000 tenkova K2 i 600 haubica K9.

Poljski poslovi sa oružjem

„Nijedna zapadna zemlja ne želi da poveća svoju vojsku tako mnogo i tako brzo. Ko god dobije poljske ugovore o oružju, decenijama će imati koristi“, rekao je Sielma.

Dok niko ne dovodi u pitanje ambiciju poljske potrošnje, neki dovode u pitanje njenu izvodljivost i političke motive koji stoje iza tog pritiska. Do 2035. zemlja namjerava da potroši skoro 110 milijardi eura za vojsku.

„U redu, potrebni su nam tenkovi i haubice, ali da li nam je potrebno toliko sa strateškog i operativnog gledišta? Nije jasno zašto je ministarstvo odjednom objavilo sve te dogovore“, rekao je penzionisani vojni general Stanislav Koziej, bivši šef poljskog nacionalnog Služba bezbjednosti, kancelarija predsjednika.

S obzirom na važnost bezbjednosti za poljsko biračko tijelo, mnogi sumnjaju da PiS ulaže u vojsku imajući na umu nacionalne izbore sljedeće godine, jer ta stranka gubi poziciju u anketama.

„Ako dođe do promjene vlade, nova vlada će morati da postavi neka teška pitanja o sposobnosti Poljske da finansira tako ogromnu vojnu ekspanziju“, rekao je Koziej. Dok je poljska ekonomija bila jaka posljednjih godina, nivo planirane vojne potrošnje je bez presedana i sigurno će opteretiti budžet zemlje.

“Mora postojati ravnoteža između vojne potrošnje i ukupnog ekonomskog razvoja zemlje“, rekao je Koziej.

Njemačka, u međuvremenu, izgleda da pozdravlja jačanje vojske Poljske uprkos zategnutim bilateralnim odnosima između dvije zemlje i problematičnoj historiji između njih. Berlin smatra Poljsku tampon zonom koja je odvaja od ruske sfere uticaja. Što više tenkova i vojnika ima Poljska, to će Njemačka biti sigurnija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular