Sunday, January 29, 2023
spot_img
HomeVIJESTISud BiH odbio zahtjev SNSD-a

Sud BiH odbio zahtjev SNSD-a

- Reklama -


Savez nezavisnih socijaldemokrata – SNSD je Sudu Bosne i Hercegovine podnio zahtjev za ocjenu zakonitosti Naredbe Centralne izborne komisije (CIK) BiH od 10. oktobra 2022. godine, koja se odnosi na otvaranje vreća i ponovno kontrolno brojanje glasačkih listića po službenoj dužnosti na svim redovnim biračkim mjestima za nivo predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske, i predložio odgodu izvršenja osporenog akta. Sud BiH je tako danas donio presudu kojom se odbija zahtjev SNSD-a za poništenje navedene naredbe CIK-a.

Sud BiH u presudi pored ostalog navodi:

“Ocjenjujući osnovanost prigovora o nezakonitosti predmetne naredbe, ovo vijeće je prije svega razmatralo i imalo u vidu ovlaštenja Centralne izborne komisije BiH u njihovoj ukupnosti, dakle, ne samo pojedine odredbe, nego cilj i smisao Izbornog zakona BiH i provedbenih propisa. Treba imati u vidu da Izborni zakon BiH, a ni podzakonski akti nisu ni regulirali upravo ovakvu situaciju koja je bila uzrok donošenja osporenog akta, pa kod takvog stanja stvari valja razmotriti preduzetu radnju u ukupnosti ovlaštenja Centralne izborne komisije BiH, prije svega odgovornosti ove komisije za cjelokupan izborni postupak. Preduzeta radnja izdavanja naredbe u već navedenim okolnostima, u cjelosti je u funkciji ispunjavanja osnovnog zadatka Centralne izborne komisije BiH, da utvrdi i objavi tačne i potpune rezultate izbora”.

- Reklama -

Podsjećamo da je Sud Bosne i Hercegovine 26. oktorba 2022. godine donio Rješenje kojim je odbijen i zahtjev SNSD-a za odgađanje izvršenja Naredbe Centralne izborne komisije BiH od 10. oktobra 2022. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake


Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular