Friday, January 27, 2023
spot_img
HomeVIJESTISuspendovana tužiteljica Diana Kajmaković - N1

Suspendovana tužiteljica Diana Kajmaković – N1

- Reklama -


Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) za tužioce, odlučujući po zahtjevu Ureda disciplinskog tužioca donijela je odluku kojom se Diana Kajmaković udaljava od vršenja dužnosti zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, tačnije, da je suspenduje.

Odluka stupa na snagu od dana donošenja, tačnije od danas (31. oktobra 2022.) i važi sve do pravosnažnog okončanja disciplinskog postupka pokrenutog disciplinskom tužbom Ureda disciplinskog tužioca od 21. oktobra ove godine.

“Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a BiH se, prilikom donošenja odluke, rukovodila činjenicom da su ostvareni zakonom predviđeni uslovi za diskreciono privremeno udaljenje, iz razloga što je podnesena disciplinska tužba sa prijedlogom da se tužena oglasi odgovornom i razriješi sa dužnosti zamjenika glavnog tužioca i tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, za radnje koje su obzirom na rukovodnu funkciju koju obavlja, takve prirode da se odgovornost tužene ne bi na pravilan i objektivan način mogla utvrditi bez udaljenja tužene od vršenja dužnosti u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine tokom disciplinskog postupka”, naveli su iz VSTV-a.

Iako je Kajmaković na crnoj listi SAD-a, VSTV nema razlog za njeno udaljenje

- Reklama -

Pojasnili su da tužena (Kajmaković op.a.) obnaša dužnost zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine te da stoga Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a BiH smatra da vođenje disciplinskog postupka, uz istovremeno obavljanje rukovodne dužnosti, ugrožava kredibilitet navedene pravosudne institucije.

“U cilju objektivnog i vjerodostojnog utvrđivanja svih relevantnih činjenica i okolnosti konkretnog slučaja, a posebno zbog interesa javnosti i obezbjeđenja pravičnog disciplinskog postupka, opravdano je da se Diana Kajmaković, zamjenik glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, privremeno udalji od vršenja dužnosti do pravosnažnog okončanja disciplinskog postupka. Ovom odlukom Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a BiH ni na koji način ne prejudicira niti može utjecati na ishod ovog disciplinskog postupka. Žalba ne odlaže izvršenje odluke o privremenom udaljenju”, zaključili su iz VSTV-a.

Pokrenuta disciplinska istraga protiv tužiteljice Diane Kajmaković

Podsjetimo, SAD su 26. septembra sankcionisale Kajmaković, tereteći je za teška krivična djela, a osim toga njeno ime je pominjano i u aplikaciji Sky koju su kriminalci koristili za nezakonite radnje. Zbog toha je pokrenut disciplinski postupak protiv nje nakon čega je i sada i privremeno udaljena sa vršenja dužnosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular