Thursday, February 9, 2023
spot_img
HomeVIJESTISusret u Moskvi: Dodik sastanak s Putinom čeka u izolaciji

Susret u Moskvi: Dodik sastanak s Putinom čeka u izolaciji

- Reklama -


Milorad Dodik (SNSD), član Predsjedništva Bosne i Hercegovine danas će u Moskvi održati sastanak sa Vladimirom Putinom, predsjednikom Rusije iako skoro cijeli svijet osuđuje upravo njega i ovu zemlju zbog invazije na Ukrajinu.

I dok se sankcije Rusiji nižu, Dodik u jeku izborne kampanje i netom prije izbora odlučuje razgovarati sa Putinom. Iako je najavljeno da će teme sastanka biti ekonomske i energetske teme, Dodik je jučer za medije rekao da će od Putina, između ostalog, tražiti da produži misiju Althea (EUFOR), ali je spominjao i da je jedini cilj “nezavisna Republika Srpska kao država” kao i to “da Srbi ne mogu ići u iste škole sa muslimanima i učiti iz istih udžbenika”.

Jučer se oglasila i Dodikova savjetnica Ana Tršić Babić rekavši da će tema sastanka biti isključivo ekonomske prirode te da ne očekuje da će biti razgovora “o narušavanju mira u BiH”.

Dodikova savjetnica tvrdi da on sa Putinom neće pričati o narušavanju mira u BiH

- Reklama -

RTRS je pisao i to da je Dodik jučer sa cijelom delegacijom pri dolasku u Moskvu bio testiran na koronavirus i da se nalazi u izolaciji dok čeka sastanak sa Putinom.

Podsjetimo i to da je Dodik na ovogodišnjim Općim izborima koji će se održati 2. oktobra u BiH, kandidat za predsjednika entiteta Republika Srpska, a mnogi analitičari smatraju da kod Putina upravo ide kako bi mu pružio podršku i na tom planu.

Dodik se posljednji put susreo sa Putinom u junu tokom Međunarodnog ekonomskog foruma u u Sankt Petersburgu. I tada je trajao rat u Ukrajini, međutim, trenutno je situacija nešto drugačija s obzirom na to da su ukrajinske snage ofanzivnije, a Rusi su se čak i povukli s određenih ukrajinskih teritorija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake


Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular