Tuesday, May 30, 2023
spot_img
HomeGLOBUSSve povlastice kralja: Nema putovnicu ni vozačku, vlasnik svih labudova...

Sve povlastice kralja: Nema putovnicu ni vozačku, vlasnik svih labudova…

- Reklama -


Novi kralj Charles III neće trebati ni putovnicu ni vozačku dozvolu, ali će zato stupiti u posjed svih labudova i jesetra na području Ujedinjenog Kraljevstva, što je jedna od pomalo neobičnih povlastica koje uživa britanski suveren.

Bez vozačke dozvole

Kralj putuje bez identifikacijskih isprava. Za razliku od drugih članova kraljevske obitelji, njemu ne treba ni putovnica jer taj dokument se izdaje građanima u njegovo ime.

Iz istih razloga šef britanske države privilegiran je i u upravljanju vozilom i jedini je građanin te države koji ne posjeduje vozačku dozvolu.

- Reklama -

Monarh ne glasa

Kralj nikada ne ubacuje svoj glasački listić na biralištima: on mora biti potpuno neutralan u politici. Ne može dakle ni glasati niti se kandidirati na izborima.

S druge strane monarh je taj koji otvara sazive parlamenta i potvrđuje premijera s kojim redovito razgovara.

Dvaput slavi rođendan

Majka novog kralja Elizabeta II dvaput je na godinu gasila svjećice na svojoj rođendanskoj torti: prvi put na svoj rođendan 21. travnja u obiteljskom krugu, a drugi put na službenoj proslavi koja se tradicionalno održava drugu subotu u lipnju, što nije nimalo slučajno jer se pomicanjem proslave na gotovo početak ljeta nastojalo izbjeći nezgode nepredvidivih meteoroloških prilika u Britaniji.

Dvostruka rođendanska proslava nije ništa neuobičajeno u kraljevskoj obitelji: proslave se obično organiziraju u dan koji nije stvarni datum rođenja, posebice kada to nije ljeti, a takav je i slučaj novog kralja Charlesa III koji je rođen 14. studenoga 1948.

Labudovi, dupini i jesetre

Kralj ne vlada samo Britancima.

Već nekoliko stoljeća labudovi diljem njegove domovine zapravo su vlasništvo britanskog monarha. Svake godine, stručne službe pozorno prstenuju i popisuju labudove na Temzi, a riječ je o tradiciji koja će se zaštititi.

Britanski monarh također je vlasnik jesetri, dupina i kitova u vodama oko Ujedinjenog Kraljevstva.

Službeni pjesnik

Ako ste pjesnik i vaše djelo ima “nacionalnu vrijednost”, možda vam se posreći da budete odabrani pisati stihove za kralja. Svakih deset godina ta se čast udijeli nekom pjesniku, a monarh ga nagradi bačvom šerija.

Tako je 2019. Simon Armitage, danas 59-godišnjak imenovan “pjesnikom laureatom”. Na toj počasnoj dužnosti naslijedio je Carol Ann Duffy (66 godina), inače prvu ženu kojoj je bila dodijeljena ta titula od početka tradicije koja seže u 17. stoljeće. Duffy je napisala pjesme za vjenčanje princa Williama 2011., zatim za 60 godina kraljičine vladavine 2013. godine te za vjenčanje princa Harryja i Meghan 2018.

Kraljevski mandat

Riječ je o časti, ali i iznimnoj marketinškoj dobiti koju primjerice uživaju francuski šampanjac i bezalkolno piće Schweppes te niz malih britanskih obrtnika čije marke imaju povlasticu otisnuti kraljevski grb na svojim proizvodima.

Burberry, Jaguar, Land Rover i Samsung neke su od svjetskih poznatih marki koji također uživaju povlasticu kraljevskog mandata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular