Tuesday, May 30, 2023
spot_img
HomeLJUBIMCISve što treba da znate ako planirate putovanje sa kućnim ljubimcem

Sve što treba da znate ako planirate putovanje sa kućnim ljubimcem

- Reklama -


Kućni ljubimci su za mnoge članovi porodice i zbog toga nam je veoma stalo do njihovog blagostanja i zadovoljavanja svih njihovih potreba. Kada se odlučimo da idemo na godišnji odmor, postoje dve opcije – putovanje sa kućnim ljubimcem ili ostavljanje kućnog ljubimca u nadzoru i pod brigom nekog drugog.

Naravno da prva opcija deluje primamljivije i za vas i za vašeg ljubimca, ali to može da djeluje teško izvodljivo ili komplikovano. Međutim, to uopšte nije slučaj i sve što treba da uradite jeste da se na vrijeme informišete šta vam je sve potrebno i koji su načini da to i ostvarite kako biste i vi i vaš ljubimac mogli da uživate u putu.

Portal Shoppster je, kako bi vam olakšao traganje za odgovorima na mnoga ključna pitanja, sastavio vodič koji detaljnije objašnjava mnoge opcije, daje odgovore na pitanja šta je to pasoš za pse, da li je potrebno čipovanje pasa kada idete u inostranstvo i koje sve potvrde avio kompanije traže ako letite sa svojim ljubimcem.

- Reklama -

Šta ako ne možete da putujete sa kućnim ljubimcem?

Kada se nađete u situaciji da prosto ne možete da povedete ljubimca sa sobom na putovanje, morate unaprijed razmišljati šta će biti najbolje rešenje za njega dok niste tu. Nešto najbezbolnije bilo bi da na njega pazi neko od članova vaše porodice ili bliskih prijatelja, na koga je životinja već navikla.

Vašem ljubimcu ćete svakako nedostajati, na koje god vrijeme da ste odsutni, ali ako je u društvu nekog koga poznaje i sa kim je već proveo dosta vremena, ovaj period će mu lakše pasti. Pripremite na vrijeme sve njegove omiljene igračke, prostirke i, po potrebi, transporter za pse ukoliko će ga čuvati neko ko je malo dalje od vas.

Putovanje sa kućnim ljubimcem automobilom

Put sa vašim ljubimcem može da bude veoma stresan, ali ukoliko putujete kolima imate mogućnost da to olakšate što više i sebi i njemu, uz adekvatnu pripremu. Kada je u pitanju putovanje po istoj zemlji, ovo je definitivno najbolja opcija, a evo na šta treba da obratite pažnju:

– Provozajte ga nekoliko puta kolima na kraćim relacijama kako bi se navikao na prostor i zvuk motora

– Obezbedite dovoljno prostora za vašeg ljubimca, po potrebi nabavite transporter za pse

– Rashladite unutrašnjost automobila ako putujete po vrućem vremenu

– Nemojte hraniti ljubimca neposredno pred put, dajte mu hranu malo ranije kako bi mogao da je svari

– Pravite češće i kraće pauze

– Dajte mu vodu s vremena na vrijeme

– Putovanje sa kućnim ljubimcem u inostranstvo dozvoljeno je samo na graničnim prelazima na kojima postoji veterinarska inspekcija i za to vam treba sertifikat o ispunjenim uslovima za nekomercijalno kretanje ljubimca

Najvažnije je da vašem ljubimcu (najčešće je reč o psima) bude udobno i komotno tokom putovanja i da im ništa ne fali. Bitno je da ih nahranite pre polaska, da napravite prijatan ambijent u kolima, da često stajete. Pas mora da pije i vodu tokom puta, a jako je važno nabaviti i transporter za pse. Ukoliko ga naviknete na vožnju i zvuk motora i stvorite sve optimalne uslove za put, bez sumnje će biti ljetovanje ili izlet za pamćenje sa vašim najvjernijim prijateljem. Informišite se blagovremeno o svim uslovima i potrebnoj dokumentaciji za putovanje sa ljubimcem i stvarajte nove uspomene. Bon voyage!

Putovanje sa kućnim ljubimcem avionom

Ukoliko sa ljubimcem putujete u inostranstvo, najbolja opcija je putovanje avionom, ali je važno raspitati se šta vam je sve potrebno – vakcinacija, čipovanje pasa, pasoš za pse i ostalo. Kada je u pitanju putovanje sa psom ili mačkom, nema puno komplikovanih procedura, ali transportovanje krznaša, ptica, ili nekih egzotičnih ljubimaca podrazumijeva više stavki. Kada je u pitanju prevoz psa ili mačke avionom, on podrazumijeva sljedeće:

Pasoš za pse ili mačke

Pasoš za pse, mačke i ostale životinje sadrži sve podatke o vašem ljubimcu – rasu, pol, visinu, težinu, starost, baš kao i podatke o vlasništvu koji su vam neophodni kako biste prošli granicu sa njim. Dobra vest je da uz adekvatno ovlašćenje vašeg ljubimca može sa sobom povesti i neko od članova porodice ili prijatelja. Očitavanjem pasoša vide se i podaci o vakcinaciji i ostali podaci. Ukoliko putujete sa hrčkom ili papagajem, oni nemaju pasoše, ali će vam trebati veterinarski sertifikat za prelazak granice.

Čipovan ljubimac

Da bi dobio pasoš, vaš ljubimac mora da bude čipovan, a čipovanje pasa ili mačaka je nešto što ste verovatno već učinili kako bi vaš ljubimac bio bezbjedan. Ukoliko to niste uradili do sada, sada ćete morati, ali to je nešto što se uradi jednom i posle više ne morate misliti o tome.

Vakcinacija protiv bjesnila

Ponovo je u pitanju nešto što je svaki odgovoran vlasnik kućnog ljubimca već uradio, ali za slučaj da ste preskočili ovaj korak, bićete zahvalni sebi što je on konačno došao na red, pa makar i zbog putovanja sa vašim kućnim ljubimcem. Provjerite i da li avio kompanija zahtjeva revakcinu protiv bjesnila.

Titar test

Ovo je laboratorijski test koji traže sve aviokompanije i on predstavlja potvrdu da je vaš pas zdrav i spreman za putovanje. Uradite ga na vrijeme, jer je potreban izvjestan period da stignu rezultati testa i provjerite koliko vremena je prošlo od vakcine ili revakcine, kako biste ispunili uslove koje traži zemlja u koju putujete.

Da li kućni ljubimac može da bude sa mnom u kabini tokom leta?

Prije svega, aviokompaniji morate najaviti da putujete sa ljubimcem, zbog ograničenog broja mjesta za njih. Tada ih obavještavate koji ljubimac je u pitanju, koliko teži zajedno sa nosiljkom i koje su njene dimenzije. Vaša kuca ili maca može biti sa vama u kabini ukoliko teži do 8kg, ali ukoliko je teža od toga moraće da bude smještena na posebnom mjestu u okviru prtljažnika aviona. Imajte u vidu da životinja mora da bude starija od 12 nedjelja, kako bi mogla da uđe u avion, jer u suprotnom će vam trebati i dodatne potvrde.

Putovanje sa kućnim ljubimcem autobusom, vozom ili brodom

Ukoliko želite da izbjegnete letenje sa ljubimcem a niste u mogućnosti da idete automobilom, vožnja autobusom mogla bi da bude ono što vam treba. Vožnja sa ljubimcem autobusom je moguća, ali se morate raspitati oko toga šta koji prevoznik dozvoljava i imati u vidu da vaš ljubimac neće imati istu slobodu kao u automobilu. Za prelazak preko granice takođe će vam trebati dokumentacija koja je izlistana gore a koju provjerava veterinarska inspekcija.

Kod putovanja vozom prostor i propisi su ponovo ključna pitanja, ali vakcinacija i pasoš za pse su nešto što ne možete zaobići. Kada je u pitanju putovanje brodom, odnosno krstarenje, propisi su ipak nešto drugačiji, jer ne dozvoljava puno prevoznika da na brod uđete sa ljubimcem, tako da morate biti oprezni i dobro se informisati prije ikakve rezervacije putovanja, piše Shoppster.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular