Saturday, September 23, 2023
spot_img
HomeGLOBUSŠvedska uskoro postaje prva zemlja "bez dima" u Evropi

Švedska uskoro postaje prva zemlja “bez dima” u Evropi

- Reklama -


Dok Svjetska zdravstvena organizacija danas obilježava “Svjetski dan bez duvanskog dima”, Švedska, koja ima najnižu stopu pušenja u Evropskoj uniji, blizu je da se proglasi zemljom “bez pušenja”.

Naziv “zemlja bez pušenja” dobija zemlja kada ima manje od 5 odsto pušača na dnevnoj osnovi.

Mnogi stručnjaci odaju priznanje decenijskim kampanjama i zakonima protiv pušenja, dok drugi smatraju da je to postignuto zbog sve veće rasprostranjenosti “snus-a”, ​​bezdimnog duvanskog proizvoda koji je zabranjen drugdje u EU, ali se u Švedskoj prodaje kao alternativa cigaretama, ističe se u analizi AP-a.

Šta god da je razlog, prekretnica od 5 odsto je sada na dohvat ruke. Samo 6,4 odsto Šveđana starijih od 15 godina su 2019. godine bili pušači, što je najniže u EU i daleko ispod prosjeka od 18,5 odsto, prema statistici agencije Eurostat.

- Reklama -

Podaci Agencije za javno zdravlje Švedske pokazuju da je stopa pušenja od tada nastavila da opada, dostigavši 5,6 odsto prošle godine.

Čini se da Šveđani koji brinu o zdravlju, uključujući i mlađe generacije, dobro razimeju rizike pušenja. Prije dvadeset godina, gotovo petina stanovništva su bili pušači, što je u to vrijeme bila niska stopa u svijetu.

Od tada, mjere za obeshrabrivanje pušenja su smanjile stope pušenja širom Evrope, uključujući zabranu pušenja u restoranima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular