Wednesday, October 4, 2023
spot_img
HomeVIJESTISvi se bave Ukrajinom: Niko ne spominje zemlju u kojoj se dešavaju...

Svi se bave Ukrajinom: Niko ne spominje zemlju u kojoj se dešavaju teški zločini

- Reklama -


Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) upozorava da bi rasizam mogao biti uzrokom nedostatka bilo kakvog međunarodnog interesa za tekući rat u Etiopiji – javlja Guardian.

Građanski rat, koji je izbio u studenom 2020., vode snage najsjevernije etiopske pokrajine Tigraj (Tigray) sa saveznom etiopskom vojskom – kojoj se pridružuju i trupe iz susjedne Eritreje – u borbama koje su izazvale  humanitarnu krizu golemih razmjera.

Dok ona traje, događaju se teško opisivi ratni zločini. No, dok je cijeli svijet vidio leševe na ulicama ukrajinske Buče i potpuno razoreni Mariupolj, o užasima na sjeveru Etiopije gotovo se ništa ne zna i kao da nikog nije ni briga.

No, predsjednik WHO-a, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus – koji je etnički Tigrinja – tvrdi da je situacija uzrokovana sukobom u njegovoj domovini gora od bilo koje druge humanitarne krize u svijetu, uključujući rat u Ukrajini, pitajući se pritom nije li nedostatak globalnog angažmana u ovom slučaju povezan s “bojom kože”.

NOVINARI NE MOGU PRISTUPITI

Tedros je iznio sličnu primjedbu još u travnju, kada je upitao “daje li svijet doista jednaku pozornost životima crnaca i bijelaca”, s obzirom na to da su trenutne krizne situacije u Etiopiji, Jemenu, Afganistanu i Siriji izazvale samo “djelić” zabrinutosti koju donosi rat u Ukrajini.

Konkretni sukob u Etiopiji započeo je u studenom 2020., a malo je humanitarne pomoći stiglo na to područje otkako su tigrajske snage zauzele veći dio regije u lipnju 2021. Ona je počela značajnije pritjecati u posljednjih nekoliko mjeseci, ali ni približno dovoljno za potrebe milijuna ljudi.

Novinarima pristup nije dozvoljen pa je vjerojatno i to jedan od uzroka slabe globalne vidljivosti ove velike krize. Ključni zahtjev regionalnih tigrajskih čelnika jest omogućavanje osnovnih egzistencijalnih usluga stanovništvu i pokretanje bankarskog sektora.

Neupućeni europski čitatelj upitat će se zašto bi i on više pozornosti povetio nekom “plemenskom” sukobu u Etiopiji, iz njegova kuta neusporedivom s globalnim rizicima koje nosi rat dviju velikih zemalja na europkom tlu, od kojih je jedna svjetska nuklearna sila.

Oznake


Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular