Gradska uprava Pariza želi postići uštede energije ranijim gašenjem noćnog osvjetljenja Eiffelovog tornja, kako bi bili primjer za uštedu energije kao odgovor na trenutnu energetsku krizu.

Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo u utorak bi trebala predstaviti plan “energetske trezvenosti” za smanjenje potrošnje energije. Među mjerama za smanjenje potrošnje energije je i gašenje svjetala na Eiffelovom tornju, prenosi BFMTV.

Gradska uprava Pariza predložila je da se svjetla potpuno ugase u 23.45 sati, kada odlaze posljednji posjetioci.

Reflektori na vrhu 330 metara visokog tornja učinili su ga svjetionikom na noćnom nebu u Parizu, a 20.000 blještavih sijalica davalo je tornju blistav izgled po pet minuta svakog sata.

Kako se navodi, noćna rasvjeta godišnje troši 6,7 gigavati električne energije u satu.

“Ostvarena ušteda energije neće biti velika, ali kao najposjećenija svjetska znamenitost dužni smo svima ostalima poslužiti kao dobar primjer. Naša simbolična gesta je zapravo izuzetno moćna jer su u nas uprte oči cijelog svijeta”, izjavio je Jean-Francois Martins, predsjednik društva Societe d’Exploitation de la Tour Eiffel (SETE) koje upravlja Eiffelovim tornjem.

Francuska vlada je apelovala na pojedince, domaćinstva i preduzeća da troše manje energije jer se zemlja suočava s nestašicom struje, gasa i goriva izazvanom ruskim ratom protiv Ukrajine.

Nekoliko gradova rješava problem gašenjem svjetla na javnim zgradama i ulicama kada se ne koriste.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake


Source link

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime