Sunday, December 10, 2023
spot_img
HomeGLOBUSSvjetski čelnici osudili napad Bolsonarovih pristaša, oglasila se i Bijela kuća

Svjetski čelnici osudili napad Bolsonarovih pristaša, oglasila se i Bijela kuća

- Reklama -


Stižu reakcije čelnika država svijeta na napad Bolsonarovih pristaša koji su dana nasilno upali u državne institucije tražeći da novi predsjednik Luiz Inácio Lula da Silva bude zamijenjen.

“Brazilska vlada ima našu punu podršku u suočavanju s ovim kukavičkim i podlim napadom na demokraciju”, rekao je Gabriel Boric, predsjednik Čilea.

“Sva moja solidarnost je s Lulom i narodom Brazila. Fašizam je odlučio izvesti državni udar. Hitno se mora sastati OAS (Organizacija američkih država) ako želi nastaviti postojati kao institucija”, poručio je kolumbijski predsjednik Gustavo Petro.

- Reklama -

“Moja podrška predsjedniku Luli i slobodnim i demokratski izabranim institucijama brazilskog naroda. Kategorički osuđujemo napad na brazilski Kongres i pozivamo na trenutni povratak u demokratsku normalnost”, izjavio je španjolski premijer Pedro Sanchez.

“Nakon događaja u Brazilu, izražavamo punu potporu Meksika administraciji predsjednika Lule, izabranoj javnom voljom. Odbacujemo svaki pokušaj protiv demokratskih institucija”, kaže ministar vanjskih poslova Meksika, Marcelo Ebrard.

“Izražavamo svoju solidarnost s Lulom i dižemo svoj glas u obranu brazilske demokratije”, poručio je Santiago Cafiero, argentinski ministar vanjskih poslova.

“Ekvador osuđuje događaje protiv institucionalnosti u Brazilu i ponavlja svoju neograničenu podršk demokratiji i legitimno izabranoj vladi”, izjavilo je Ministarstvo vanjskih poslova Ekvadora.

Oglasio se i predsjednik Francuske Emmanuel Macron koji je dao punu podršku predsjedniku Luli.

“Demokratske institucije se moraju poštovati bezuvjetno kao i volja brazilskog naroda”, naveo je Macron.

“Apsolutno osuđujem napade na demokratske institucije u Brazilu. Puna podrška predsjedniku Luli kojeg su demokratskim putem izabrabali milioni Brazilaca kroz fer i slobodne izbore”, naveo je Charles Michel, predsjednik Vijeća EU.

Oglasila se i Bijela kuća koja osuđuje nasilje u Braziliji. Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan osudio je nasilje koje su počinili Bolsonarovi pristaše nakon što su upali u nekoliko zgrada savezne vlade.

“Sjedinjene Države osuđuju svaki pokušaj potkopavanja demokratije u Brazilu. Predsjednik Biden pomno prati situaciju i naša podrška brazilskim demokratskim institucijama je nepokolebljiva. Brazilsku demokratiju neće uzdrmati nasilje”, objavio je Sullivan na Twitteru.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost rekao je da je Biden upoznat sa situacijom i da će nastaviti primati brifinge. Američki državni tajnik Antony Blinken također se oglasio, rekavši da SAD poziva na trenutni prekid nasilja.

“Osuđujemo današnje napade na brazilsko predsjedništvo, Kongres i Vrhovni sud. Korištenje nasilja za napad na demokratske institucije uvijek je neprihvatljivo. Pridružujemo se Luli i pozivamo na trenutni prekid ovoga”, napisao je Blinken na Twitteru.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular