Friday, January 27, 2023
spot_img
HomeMUZIKASvjetski je dan plesa, plešite, budite pozitivni

Svjetski je dan plesa, plešite, budite pozitivni

- Reklama -


U povodu Svjetskog dana plesa, koji se obilježava 29. travnja, Plesni studio “Mo Stars” održat će online trening te na svojim Facbook i Instagram profilima objaviti arhivske snimke i tako ukazati na važnost plesa u društvu.

Svjetski dan plesa svake se godine u Mostaru obilježava performansom ispred Mepas Malla u suradnji s drugim plesnim klubovima i plesnim stručnjacima no ove godine to neće biti moguće zbog pandemije koronavirusa.

Koreografkinja i voditeljica PS “Mo Stars” Nataša Jekić u razgovoru za Fenu kazala kako je glavni cilj obilježavanja ovog dana predstavljanje i promocija plesne umjetnosti i ukazivanje na važnost plesa za fizički i psihički razvoj svakog pojedinca.

  • Ples je sastavni dio svake kulture i jedan od najzabavnijih oblika kretanja. Od 1997. godine ples je priznata sportska disciplina i primljen je kao disciplina u Olimpijski komitet. Također, ples ima prednosti za fizičko i psihičko zdravlje – rekla je Jekić.

Ona je poručila svim plesačima na globalnoj razini da plešu, budu pozitivni i izvuku svu snagu i kreativnost.

PS “Mo Stars” najstariji je plesni studio u Mostaru, okuplja više od 180 članova podijeljenih u deset formacija u zavisnosti od stupnju znanja, plesnih sposobnosti i uzrasta, a ni aktualna situacija ne sprječava članove da svakodnevno, online putem, vrijedno treniraju.

  • Preko online aplikacije Zoom imamo treninge svaki dan. Osam trenera svakodnevno radi na razvijanju fleksibilnosti, održavanju kondicije, usavršavanju plesne taktike te rješavanju tehničkih problema. Druženje s plesačima putem online treninga ima određene prednosti, ali i nedostatke. Nadam se kako će ova situacija uskoro biti za nama i da ćemo se vratiti našim probama i usavršavanju formativnih koreografija – poručila je Jekić.

Najmlađi članovi su djeca od 3 godine, a najstariji imaju 23 godine. Studio se bavi show dancom, jazz danceom, contemporaryjem i drugim plesovima. Također, plesni studio organizira kreativne radionice na kojima nastaju njihovi kostimi i rekviziti.

- Reklama -

Plesni studio “Mo Stars” organizira i međunarodno natjecanje “Mediteran Open Dance” koje okuplja više od 1700 plesača i plesačica iz različitih zemalja, a ovogodišnje natjecanje, koje se trebalo održati u svibnju, odgođeno je zbog pandemije.

  • Natjecanje se odgađa za narednu godinu. Teško nam je zbog toga ali nismo jedini kojima se to dogodilo. Važno je da iz ove situacije izvučemo pouku, da izdržimo i ostanemo zdravi – kazala je Jekić.

Na Svjetski dan plesa, koji se od 1982. godine obilježava 29. travnja širom svijeta, čitaju se međunarodne i nacionalne poruke ljudi neraskidivo vezanih uz ples. UNESCO-ov Međunarodni odbor za ples Međunarodnog kazališnog instituta za ples ITI pokrenuo je ovu inicijativu, a za Svjetski dan plesa izabrao je dan rođenja začetnika modernog baleta i jednoga od najvećih plesnih reformatora Jeana Georgesa Noverrea.

Osnovna ideja tog dana je podsjećanje javnosti na ples kao umjetnički oblik izražavanja te uživanje u njegovoj univerzalnosti koja prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke.

Supported by TNT GrupacijaSource link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular