Friday, June 2, 2023
spot_img
HomeSHOWBIZTajna serije koja je popularizovala šah

Tajna serije koja je popularizovala šah

- Reklama -


Uzbudljiva drama o problematičnoj šahistkinji traumatične sudbine emitovana je premijerno 23. oktobra 2020. godine. Dok su gledaoci pratili uspone i padove junakinje ove serije, ona se ubrzo našla na prvom mjestu po gledanosti u mnogim zemljama.

U režiji Skota Franka, a zasnovana na istoimenom romanu Waltera Tevisa, serija prati turbulentno odrastanje Bet Harmon, “čuda od djeteta“, koja je pedesetih i šezdesetih godina prošlog vijeka dominirala “muškim“ svijetom šaha.

Neobjašnjivom srećom ona je preživjela saobraćajnu nesreću koju je namerno izazvala njena majka i nakon toga je smještena u sirotište. Tu će otkriti svoju najveću strast – šah, ali i svoj najveći porok, crvene i zelene pilule koje će postati brana stvarnom svijetu.

- Reklama -

U granicama šahovske table ona je sve mogla da kontroliše, sve je zavisilo samo od nje, a tablete su joj pomogle da utiša realnost, spoljašnji svet, gdje su uvijek drugi za nju donosili odluke.

“Dominantan motiv serije je osećaj izolacije i usamljenosti, kao posljedica traumatičnog djetinjstva glavne junakinje i narušenog psihičkog stanja majke koja ju je praktično napustila. Kao siroče, Bet Harmon nije imala sreću da osjeti životnu sigurnost, pa se zato potreba za kontrolom, zahvaljujući šahu, stvorila kao pogodna zamjena“, priča Milorad Milovanović, poznatiji kao Deda Milorad, autor istoimenog bloga o filmovima i serijama.

Traumatična stvarnost glavne protagonistkinje prožeta alkoholizmom, zavisnošću i ličnim gubicima, suprotstavljena njenim takmičarskim pobedama ostavlja gledaoca na pola daha i sa nevericom da serija nije zasnovana na stvarnom događaju.

“Kada lik i narativ nisu karikirani, i u rukama su dobrog scenariste, univerzalna priča o usamljenosti i svim derivatima ovog problema ne može da bude promašaj. Scenario je napisan i prezentovan tako da sve djeluje kao biografija, a ne fikcija“, smatra Milovanović.

Nakon emitovanja serije pretraga “kako se igra šah“ postala je najpopularnija u posljednjih devet godina, porasla je potražnja za šahovskim setovima, a roman Waltera Tevisa našao se na listi najprodavanijih knjiga New York Timesa 37 godina nakon njegovog objavljivanja.

Šah je jedan od rijetkih sportova koji može da se igra preko interneta, pa je ovo možda bio i najpogodniji trenutak za dramu o ovom sportu.

“Serija bi svakako zbog generalnog kvaliteta došla do publike i u nekoj paralelnoj dimenziji u kojoj se korona virus nije dogodio, mada je odlična drama o psihičkoj izolaciji za vreme socijalne izolacije došla u pravom trenu“, dodaje Milovanović.

Iza priče o šahistkinji koja osvaja taj dominantno “muški“ svijet krije se priča o životu, spoljnim i unutrašnjim borbama  i osnovnim pitanjem da li je na kraju tog puta pobjeda, odnosno sretan kraj.

“Damin Gambit jeste život u malom, jer ovo vrijeme koje nam je dato na planeti je kao partija šaha, povučeš potez i čekaš šta će se desiti – dobro ili loše“, zaključuje Deda Milorad.

Neizvesnost svake partije se uvećava kako stanje Bet Harmon postaje lošije, a gledatelji u trenucima dobijaju pravu sportsku dramu više svojstvenu kontaktnim sportovima.

Autori serije uspeli su da prenesu autentičan osećaj šahovske partije ne gubeći istovremeno na dinamičnosti serije.

“Vidi se da je serija urađena ozbljno i da su konsultovali istinske znalce šaha. Iako je pristup šahu romantizovan, mišljenja sam da je dosta dobro urađena što se same igre tiče“, kaže za Danas Mila Žarković, međunarodni šahovski majstor i članica šahovske reprezentacije Srbije.

Pitanje seksizma u ovom sportu serija obrađuje na suptilan način. Između glavnih dijaloga i kroz kratke odsječne komentare harizmatične protagonistkinje provlači se slika o ne tako savršenoj realnosti.

Bet Harmon naizged ima podršku svojih kolega, a najviše od svega je nervira kad je nazovu “ženskim šahovskim genijem“.

Partije koje su prikazane u seriji bile su stvarno odigrane na različitim takmičenjima, a mnogi šahisti su pokušali da iskušaju svoje vještine protiv omiljenje šahistkinje sa ekrana ponavljajući partije koje je ona odigrala.

Bet Harmon, sa svojom traumatičnom sudbinom i životom na liniji između genijalnosti i ludila, možda nije lik sa kojim svako može da se poistovjeti, ali su sa njom svi saosjećali.

Da li je “Damin Gambit“ serija o usamljenosti, zavisnosti, sazrijevanju ili pak “čudu od djeteta“ koje se uzdiže iznad loših životnih okolnosti ostavljeno je gledatelju da sam odluči.

Detaljan scenario i odličan izbor glumaca dodali su na uvjerljivosti da je serija uspješno obradila ove probleme i time povećali utisak koji ostaje gledatelju nakon završne scene.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular