Thursday, March 30, 2023
spot_img
HomeGLOBUSTeška zima pred Ukrajincima: Putin ima novu strategiju za rat

Teška zima pred Ukrajincima: Putin ima novu strategiju za rat

- Reklama -


Oko 10 milijuna ljudi u Ukrajini nema struju: ruski udari u Ukrajini, posebno usmjereni na energetsku infrastrukturu zemlje, ostavili su više od 10 milijuna ukrajinskih civila bez pristupa struji. Ovaj zabrinjavajući razvoj događaja dolazi u trenutku kada padaju temperature u Ukrajini. Napadi na kritičnu infrastrukturu dio su nove Putinove strategije za rat u Ukrajini.

Ukrenergo, operater sustava prijenosa električne energije u zemlji, potvrdio je u priopćenju da su ruski raketni napadi, zajedno s povećanjem potražnje, rezultirali čestim nestancima struje.

“Zbog dramatičnog pada temperature, potrošnja električne energije svakodnevno raste u onim regijama Ukrajine gdje je opskrba električnom energijom već uspostavljena nakon masovnih raketnih napada na energetsku infrastrukturu 15. studenoga”, navodi se u priopćenju.

- Reklama -

“To komplicira ionako tešku situaciju u energetskom sustavu”, piše dalje.

Kako se Ukrajina nosi s tim

Kao rezultat toga, Ukrenergo je bio prisiljen provesti strateška isključenja, osmišljena kako bi spriječila korisnike da iscrpe ono što je ostalo od opskrbe energijom u zemlji.

Taj je potez opisan kao “nužna mjera” za očuvanje stabilnosti energetskog sustava zemlje. Ukrenergo je također objavio da radnici rade danonoćno kako bi obnovili svu infrastrukturu oštećenu u ruskim napadima.

Struja se koristi samo za najnužnije stvarti, pa je tako i ulična rasvjeta isključena u mnogim dijelovima velikih gradova poput Kijeva. Lokalno stanovništvo navodno je pribjeglo korištenju baterijskih svjetiljki ili svojih mobitela za navigaciju gradom noću, piše portal 1945.

U nekim dijelovima zemlje isključeni su i semafori u doba dana kada su ceste manje prometne. Ukrajina se prilagođava, ali bi se razmjeri štete u konačnici mogli pokazati prevelikima za mnoge ljude koji još uvijek žive u Ukrajini.

Rusija oštetila gotovo polovicu energetske infrastrukture

Ukrajinski premijer Denis Šmihal rekao je u petak da je gotovo polovica energetske infrastrukture u zemlji onesposobljena ruskim projektilima i napadima dronovima.

Rusi s taktikom napada na energetsku infrastrukturu počeli još početkom listopada. Od tada su intenzivirali ruski zračni napadi koji su bili fokusirani na ukrajinske elektrane i trafostanice, prekidajući dotok električne energije u domove i poslovne prostore.

Kombinacija ruskih raketnih napada i gašenja nuklearne elektrane Zaporižje, što znači gubitak od šest gigavata proizvodnih kapaciteta, znači da Ukrajinu čeka teška zima.

Dolazak hladnijeg vremena i nastavak ruskih napada na kritičnu infrastrukturu mogao bi potaknuti najveći odljev izbjeglica iz Ukrajine još od prvih mjeseci rata, piše Jack Buckby za 1945.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular