Thursday, March 30, 2023
spot_img
HomeVIJESTITI BiH: Djeca se zloupotrebljavaju u predizbornim kampanjama

TI BiH: Djeca se zloupotrebljavaju u predizbornim kampanjama

- Reklama -


Povodom međunarodnog dana slobode pristupa informacijama Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) odlučio je napraviti izložbu na kojoj bi prikazali negativne trendove prilikom odobravanja ili odbijanja pristupa informacijama gdje službenici koji su zaduženi za to pitanje, kako navode, koriste svakakve odgovore, između ostalog, one “da im unutrašnji glasovi ne dozvoljavaju da odobre pristup informacijama ili da se plaše paraobavještajnih službi kojih ima mnogo u BiH”.

“Budući da su trendovi loši, izdvojili smo neke od najzanimljivijih odgovora kako bismo pokazali kako se to institucije odnose prema zainteresovanoj javnosti. Najzanimljiviji je slučaj kada je službenica odobrila pristup informacijama, ali je na kraju kazala da se dugo borila sa unutrašnjim glasovima, ali je na kraju ipak prevladalo to da odobre pristup informacijama”, naveo je Damjan Ožegović iz TI BiH.

Istraživanja TI BiH su pokazala da oko 50 posto javnih institucija ne odgovara na vrijeme.

- Reklama -

“To je prvi problem pa se tako rokovi koji su ionako dugački ne poštuju. Drugi problem je što oko 30 posto bude odbijajućih odgovora pa se tako i sporo i teško dolazi do informacija. Institucije zaista slabo daju informacije koje se odnose na budžetska izdvajanja. Posljednjih godina trendovi su zaista isti i nema nekih značajnih promjena kada je riječ o poštovanju rokova i dobijanja informacija”, dodao je.

Kazao je da je jedini pozitivan primjer bio u Kantonu Sarajevo.

“Gdje su otvorili veliku bazu podataka, odnosno, informacija pa tako proaktivno objavljuju veliki dio onoga što se traži. Međutim i tu smo primijetili praksu da one informacije koje se već objave u njihovim registrima ne budu odobrene ukoliko se traže od službenika. Dakle, nije do vlasti već je do službenika koji odobravaju, odnosno, odbijaju informacije”, pojasnio je Ožegović.

Jedan od najzanimljivijih slučajeva je, kako navodi, objavljivanje ugovora o kupoprodaji robne kuće “Boska” u Banjaluci. Kako kaže, zatražili su informacije, ali ih nisu dobili.

“Odgovor je bio da je taj ugovor izgubljen”, konstatovao je Ožegović.

Osvrnuo se i na predizbornu kampanju rekavši da su zabilježeni slučajevi zloupotrebe djece.

“Često se dešavaju ti primjeri zloupotrebe djece, ali je problem što su zakonski okviri u tom smislu zaista usko definisani, teško se može sankcionisati, pogotovo kada kandidat zloupotrebljava dijete, ali su njegovi roditelji već tu prisutni. Dakle, djeca se zloupotrebljavaju baš za njihovu promociju”, zaključio je Ožegović.

Međunarodni dan slobode pristupa informacijama se obilježava 28. septembra.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular