Wednesday, March 29, 2023
spot_img
HomeKOLUMNETimes: Premijer liga uzela novac i zažmirila na gušenje medija od srpskih...

Times: Premijer liga uzela novac i zažmirila na gušenje medija od srpskih vlasti

- Reklama -


Telekom Srbija koristi prava na prikazivanje utakmica engleske Premijer lige za političku kampanju protiv nezavisnih medija i da ućutka opoziciju, piše londonski dnevnik The Times pozivajući se na protivnike vlasti.

Times podsjeća da je Telekom Srbija, u kome država ima skoro dvotrećinsko vlasništvo, kupio ekskluzivna prava da emituje utakmice Premijer lige na području cijelog Zapadnog Balkana za 100 milion eura po sezoni, što je oko 10 puta više nego što je plaćeno prije tri godine. To je za više od 100 milion eura veća suma nego što je plaćeno za kombinovana prava u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj. Srpski političari i opozicioni mediji navode da to nema ekonomskog rezona i da je odluka da se toliko plati politički motivisana.

Vučić o Telekomu i Premijer ligi: Što se ljutite što vam je država konkurencija?

- Reklama -

Telekomov rival United Group koji je pod kontrolom vlasnika Southamptona Dragana Šolaka, kaže da Telekom koristi svoja prava na Premijer ligu da bi istjerao United Group sa tržišta, navodi Times i podsjeća da je United Group vlasnik jedinih medija koji nisu pod kontrolom države. Times ističe da Telekom krši zakone Srbije i Evropske unije u pogledu konkurencije i vlasništva u medijima. Aktivisti tvrde da je to dio nastojanja vlasti da eliminišu opoziciju.

Postavlja se pitanje koliko savjesno je Premijer liga istražila ponudu koja je tako očigledno bila više od stvarne tržišne vrijednosti, piše Times i navodi riječi Dragice Pilipović iz United Group koja je upitala: “Zar u Premijer ligi ne postoje korporativni principi o dogovorima sa sumnjivim likovima koji imaju duboke džepove a nemaju morala?”.

“Jedina stvar oko koje se Premijer liga brine je da sljedećeg puta neće biti takmičenja jer će Telekom uništiti konkurenciju. Sljedeći put će Telekom ponuditi mnogo manje para. To je jedina stvarna briga, a do tada je Premije ligu baš briga,” dodala je ona.

Times podsjeća da je Telekom u oktobru saopštio da će besplatno predati prava na engleski fudbal koja su vrlo vrijedna privatnoj firmi koja ima bliske veze sa vladajućom Srpskom naprednom strankom i autokratskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem. Ta firma je onda od United Group zahtijevala ogromne honorare za emitovanje njenih kanala. Kritičari kažu da je to bio pokušaj da se podriva United Group koristeći Premijer ligu kao političko oruđe.

“Nijedan emiter na svijetu nije platio cijenu koliko Telekom za taj broj gledalaca na tržištu,” rekla je Pilipović i dodala: “Ne postoji način da se ta investicija vrati. Oni su toliko platili da to nema ekonomskog smisla, ali u potpunosti ima smisla politički. Smisao je da nas ubiju”.

To je oruđe za privlačenje pretplatnika, ali se to ne radi iz poslovnih ili ekonomskih razloga, izjavio je Raša Nedeljkov iz Crte, organizacije koja se bori protiv svega što preti demokratiji i slobodnim medijima u Srbiji.

“To je čisto politički. Koristi se da se udari na United Group i njihove medije koji su jedini nezavisni,” dodao je on. Times navodi njegove riječi da Telekom već godinama vodi kampanju da istjera United Group sa tržišta jer samo ta firma daje glas onima koji govore drugačije od cenzurisanih medijskih poruka.

“Telekom sada ima oko 50 odsto medijskog tržišta, a način na koji Telekom koristi svoja prava na Premijer ligu je veoma važan dio tog napada,” ocijenio je on.

Politička profit kontrole nad medijima je nešto što srpski predsjednik Vučić veoma cijeni odavno. Kao ministar informisanja pod nekadašnjim predsjednikom Slobodanom Miloševićem, on je određivao koje će informacije stići do javnosti u Srbiji tokom rata na Kosovo 90-ih godina prošlog vijeka kada je Miloševićev režim sprovodio etničko čišćenje Albanaca, piše Times.

Jedna medijska organizacija je izračunala da je Vučić od decembra 2020. do aprila 2021. bio 50 sati prisutan na televizijama od čega je 85 posto bilo pozitivno izvještavanje. Srbija zauzima 93. mjesto na Indeksu medijskih sloboda u svijetu, a vlasništvo države u Telekomu i posredna kontrola nad drugim privatnim medijima je jedan od glavnih razloga za to loše rangiranje.

“Po medijskim zakonima, države ne smije da ima vlasništvo nad medijima,” izjavila je Tamara Filipović is NUNS-a.

“Naprotiv, država se širi po medijima kroz Telekom. To je protivzakonito. To što je Telekom besplatno da prava na Premijer ligu privatnom emiteru nema smisla. Zašto biste dijelili nešto što ste platili tako mnogo sa nekom komercijalnom TV stanicom? To je politički manevar da se izguraju kanali United Group,” navodi Times njene riječi.

Interni dokument Telekoma koji je procurio u javnost u maju 2021. navodi namjeru te državne kompanije da unište poslovanje United Group i da sebe nametne kao jedinog providera sa dominantnim tržišnim položajem. To je protivno zakonu o konkurenciji.

Vučića optužuju i za političko manevrisanje tako što otvoreno ohrabruje ljude da napuste United Group providera. United Group i Crta tvrde da je to nelegalno miješanje.

United Group tvrdi i da Telekom pokušava da je sabotira, između ostalog postavljanjem štandova ispred njenih prodajnih mjesta da bi nudili pravnu pomoć o poništavanju pretplatničkih ugovora. Crta tvrdi da vlasti pritiskaju građevinske investitore tjerajući ih da dozvole samo Telekomu pristup njihovim stambenim zgradama. United Group optužuje vlasti da sprovode lažne inspekcije i da nameću kaznene poreze.

“Telekomov napad na United Group može da ima veliki uticaj na nade da će Srbija imati slobodne medije. Svi drugi kanali su veoma bliski vladajućoj stranci. Medijska scena je uništena, a mogla bi da postane još gora,” izjavila je Filipović.

Times navodi da su Telekom i Premijer liga odbili da komentarišu navode iz teksta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular