Sunday, September 24, 2023
spot_img
HomeLIFESTYLETreba li vodu piti hladnu ili sobne temperature?

Treba li vodu piti hladnu ili sobne temperature?

- Reklama -


Voda je vrlo važna, nužna svakom živom biću. No, ima li veze koje je temperature voda koju pijete?

Konzumacija dovoljne količine vode nužna je za preživljavanje svih bića na Zemlji i ljudi tu nisu iznimka. Stručnjaci preporučuju popiti barem osam čaša vode dnevno.

No, povremeno se razvije i rasprava je li bolje piti hladnu vodu ili onu na sobnoj temperaturi te kako odabrati.

- Reklama -

Čaša vode koja ima temperaturu između 0 i 3°C, smatra se hladnom. Kako biste to dobili, možete pustiti hladnu vodu na slavini da dulje teče ili u čašu dodati kockicu leda.

Što se tiče vode na sobnoj temperaturi, ona će se prilagoditi što se tiče temperature, no u prosjeku je to voda temperature između 20 i 25°C.

Kad piti vodu sobne temperature?

Odabir vode sobne temperature nema velikih niti znanstveno dokazanih prednosti, no iz nekog se razloga u mnogim kulturama smatra da je dobro ponekad piti toplu vodu.

“Jedino što je zbilja znanstveno dokazano, a tiče se temperature vode, je to da hladna voda sužava krvne žile i možda se neće dobro apsorbirati dok su kod tople vode žile raširenije”, objasnio je stručnjak za Cookist.

Primjerice, ayurvedska medicina sugerira da se pije topla voda, posebno ujutro i na tašte jer je to navodno dobro za probavni sustav. Topla bi ga voda trebala zagrijati dok će hladna voda imati kontraefekt.

Dakako, ponekad nam tijelo samo traži hladniju vodu, primjerice u vrućim ljetnim danima. No, važno je piti topliju vodu svjesno. Naime, stručnjaci preporučuju čašu tople vode sat ili dva prije obroka.

Kad piti hladnu vodu?

Nema velike razlike u dobrobitima hladne vode i one na sobnoj temperaturi, obje varijante služe svrsi. U istraživanju objavljenom u časopisu Journal of the International Society of Sports Nutrition sportaši koji su pili hladnu vodu nakon treninga, imali su nižu tjelesnu temperaturu u prosjeku ali su i mogli “odgoditi” povišavanje temperature za vrijeme vježbanja.

“Ako planirate trčanje na vrući dan, onda je hladna voda bolji izbor”, ustvrdio je stručnjak.

Kako god bilo, neovisno o tome preferirate li hladnu vodu ili onu seobne temperature, bitno je piti vodu redovito. A što se tiče temperature vode, odaberite onu koja će vas potaknuti da ponovno popijete čašu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular