Sunday, December 10, 2023
spot_img
HomeVIJESTITrebinjska pijaca: Vjekovima na istom mjestu, vlasti je nisu mogle ukloniti

Trebinjska pijaca: Vjekovima na istom mjestu, vlasti je nisu mogle ukloniti

- Reklama -


Na Trgu Slobode u Trebinju pijaca sigurno postoji još iz vremena austrougarske vladavine, dok neki kažu da je tu još iz vremena vladavine Osmanlija na ovim prostorima.

Pijacu narod zove Zelena pijaca i jednostavno je nemoguće zamisliti da se na tom mjestu nalazi bilo šta drugo osim ove pijace. Bilo je inicijativa da se ona premjesti na drugu lokaciju, ali su građani protestima zaustavili tu namjeru lokalnih vlasti.

“Godinama ovdje prodajem svoje smokve. Ovo nam je druga kuća. Imam naslijeđen porodični voćnjak u blizini Trebinja i ovdje ih prodajem. Uvijek imamo posla i meni kao penzionerki sa 76 godina ova vrsta dodatnog prihoda olakšava život”, kaže nam Marija, prodavačica na Zelenoj pijaci.

- Reklama -

Osim voća, tu se prodaju likeri, ulja, ručni radovi, povrće i čajevi. Turisti iz cijelog svijeta kupuju proizvode na pijaci i kažu da im je posebno lijepo vidjeti na centralnom trgu u gradu raznovrsno i kvaliteno povrće i voće, te se cjenkati sa prodavačima.

“Njima je sve zanimljivo. Mi imamo korist, oni probaju nešto što inače ne mogu kupiti tako često u svojim zemljama. Kafići oko nas imaju korist jer kod njih svako jutro pijemo kafu, a turisti koji nama dođu njima svrate u restorane. Obostrana korist”, govori Marija.

Cijene su također prihvatljive, posebno lokalnom stanovništvu. Kilogram smokava se može kupiti za dvije KM. Pijaca je neizbrisiv dio identiteta grada i često se nalazi na razglednicama grada. Svaki pokušaj njenog brisanja ili uklanjanja sa pomenute lokacije bi izveo narod na ulice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake


Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular