Monday, December 5, 2022
HomePOČETNATreća samostalna izložba bh. dizajnerice Belme Tvico - "Metamorphosis"

Treća samostalna izložba bh. dizajnerice Belme Tvico – “Metamorphosis”

- Reklama -


Treća po redu samostalna izložba bh. modne dizajnerice,“Metamorphosis“ svjedoči o težnji Belme Tvico da stvori sinergiju između dva srodna svijeta: svijeta mode i svijeta umjetnosti.

Pozivajući se na temu ponovnog rođenja, a kroz prikaz sedam kreacija izloženih tête-à-tête sa svilenim maramama nastalim u saradnji sa umjetnicom Taidom Jašarević, Belma Tvico traga za suštinom života istražujući četiri životna elementa ─ vodu, vazduh, zemlju, i vatru ─ i koncept njihovog cikličnog obnavljanja, ali i redefinirani koncept ženstvenosti koji propituje kroz upotrebu različitih, nerijetko nekonvencionalnih, dizajnerskih formi koje rezultiraju novim pojmom redefinirane elegancije.

Izložene kreacije su naizgled različite, ali ipak srodne, dok svjedoče o metamorfozi u radu Belme Tvico.

- Reklama -

Kroz njih teče ista kreativna misao: buđenje snage i moći ženske energije. Na svilenim platnima isprepliću se različiti obrasci koji utjelovljuju pojam vječitog životnog kretanja, bilo da je riječ o pokretu mora, rođenju Feniksa, ili tišini Oriona.

Svaku od izloženih kreacija smo već vidjeli na crvenom tepihu: od bosanskog ćilima na Sarajevo Film Festivalu, preko filmskog festivala u Cannesu, do filmskog festivala u Veneciji. Svaka od njih u sebi nosi specifičnu poruku.

Metamorphosis je inventivno djelo i svjedoči dizajnerskom stavu koji već gotovo dvije decenije potvrđuje specifičan tip žene: femme fatale koja stanuje u temelju dizajnerskog ethosa Belme Tvico.

Izložba se održava u organizaciji Udruženja Tradicija i kultura, a uz podršku Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo i Federalnog ministarstva kutlure i sporta. Trenutak održavanja izložbe koincidira sa terminom održavanja Sarajevo Film Festivala čime se šalje poruka da različite vrste umjetnosti mogu djelovati komplementarno. Spoj filmske, likovne, i modne umjetnosti podsjeća nas na nužnost međusobne saradnje i uvažavanja, dok „Metamorphosis“ potvrđuje da je moda samo odraz beskrajno inspirativnog svijeta koji nas okružuje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake


Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular

%d bloggers like this: