Monday, December 11, 2023
spot_img
HomeBIZNISTrgovina u BiH na klimavim nogama, smanjenje i uvoza i izvoza

Trgovina u BiH na klimavim nogama, smanjenje i uvoza i izvoza

- Reklama -


Izvoz iz Bosne i Hercegovine u prvih osam mjeseci ove godine iznosio je 11 milijardi i 227 miliona KM, što predstavlja smanjenje od 5,6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Uvoz je, s druge strane, iznosio 18 milijardi i 283 miliona KM, što je manje za 1,3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

S druge strane, uvoz u BiH tokom ovih mjeseci dostigao je cifru od 18 milijardi i 283 miliona KM, što predstavlja pad od samo 1,3 posto u odnosu na prethodnu godinu. Ovo nas dovodi do pokrivenosti uvoza izvozom, koja iznosi 61,4 posto.

Nažalost, vanjskotrgovinski robni deficit BiH i dalje ostaje prisutan i iznosi sedam milijardi i 56 miliona KM, navodi se u podacima Agencije za statistiku BiH.

BiH je i dalje uspješna u trgovini sa zemljama CEFTA-e. Izvoz u ove zemlje iznosio je dvije milijarde i 100 miliona KM, što je manje za 5,3 posto u odnosu na prethodnu godinu, dok je uvoz smanjen za 4,9 posto, dostižući dvije milijarde i 151 milion maraka. Ovdje pokrivenost uvoza izvozom iznosi 97,7 posto.

- Reklama -

Što se tiče tržišta Evropske unije, izvoz iz BiH u ovoj regiji u prvih osam mjeseci 2023. godine iznosio je osam milijardi i 259 miliona KM.

Iako je to manje za šest posto u odnosu na prethodnu godinu, uvoz u EU povećao se za 2,4 posto, dostižući cifru od 10 milijardi i 651 milion KM. Ipak, pokrivenost uvoza izvozom sa zemljama EU ostaje solidnih 77,5 posto.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular