Saturday, December 3, 2022
HomeZDRAVLJETri razloga zašto je nar dobar za zdravlje

Tri razloga zašto je nar dobar za zdravlje

- Reklama -


Nar je prepun vrijednih nutritivnih tvari poput hidrolizabilnih tanina, flavonola, antocijanina te fenolnih i organskih kiselina.

Istraživanja su pokazala da ovi spojevi imaju brojne zdravstvene prednosti i mogu štititi od određenih metaboličkih stanja i bolesti.

Dijatetičari su izdvojili tri glavne prednosti nara za zdravlje:

1. Izvrsni su za podršku crijevima

- Reklama -

Jedna od najvažnijih zdravstvenih funkcija nara je njegov učinak na crijevnu mikrobiotiku i njegova potencijalna upotreba kao antimikrobnog sredstva, piše Mbg Food.

Nar povećava crijevnu bakteriju Akkermansia muciniphila u stolici. Akkermansia je bakterija pogodna za crijeva koja nas može zaštititi od razvoja dijabetesa, upala i metaboličkih poremećaja.

Osim toga, vlakna iz sjemenki nara pridonose zdravlju crijeva služeći kao prebiotik (hrana za prebiotičke, žive bakterije pogodne za crijeva) i osiguravaju potrebnu količinu za održavanje redovite stolice i optimiziranje zdravlja probavnog sustava.

2. Puni su flavonoida koji štite zdravlje

Antocijanini u naru igraju važnu ulogu kao funkcionalna komponenta hrane. Antocijanini su proučavani zbog svojih brojnih učinaka na zdravlje, poput antioksidativnih, protuupalnih i antiproliferativnih svojstava, što znači da mogu doprinijeti prevenciji nekoliko bolesti i smanjiti znakove preranog starenja.

Ovi biljni pigmenti topivi u vodi pripadaju obitelji flavonoida i odgovorni su za boju voća i njegovog soka. Što je voće tamnije, to je veća količina prisutnih antocijana!

3. Njihov sok je odličan za antioksidanse

Prema istraživanjima, antioksidativni potencijal soka nara veći je od crnog vina i zelenog čaja! Zato je za zaposlene ljude koji često putuju sok od nara omiljeno super piće.

Istraživanje također pokazuje da ispijanje 50 ml soka od nara dnevno može pomoći u smanjenju nakupljanja plaka u karotidnoj arteriji do 35% nakon godinu dana.

Kako ih jesti na najbolji način?

Postoji mnogo ukusnih načina za uživanje u blagodatima nara: možete dodati njegove sjemenke u salate, obični jogurt i smoothie za dodatna vlakna i dašak boje i hrskavosti.

Još jedan ukusan (i praktičan!) način konzumiranja nara je ispijanje soka od nara. Ovdje je ključno razrijediti ga vodom (omjer 1:1) kako biste spriječili pad šećera u krvi. Također možete pomiješati njegov sok s gaziranim sokom kako biste ga pretvorili u osvježavajući špricer.

Također možete dodati sok od nara u preljev za salatu izvan sezone.

Nar je superzdravo voće, a njegovi bioraspoloživi sastojci i metaboliti povoljno utječu na ekspresiju gena. Što bi značilo da su oni definitivno superhrana koju trebate uključiti u svoju rutinu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular

%d bloggers like this: