Thursday, December 8, 2022
HomeZDRAVLJETri zdrave navike koje mogu poremetiti redovnu stolicu

Tri zdrave navike koje mogu poremetiti redovnu stolicu

- Reklama -


Prirodno je biti frustriran ako naizgled dobre navike negativno djeluju na crijeva, ali razmislite o tome da ih pomno provjerite. Male izmjene svakodnevne rutine mogle bi poboljšati blagostanje organizma i probave.

Ako radite na stvaranju zdravijeg, uravnoteženijeg životnog stila, onda vjerojatno imate niz navika koje ste integrirali u svakodnevnu rutinu kako biste lakše postigli ciljeve. A redoviti, dosljedni posjeti kupaonici, važni su za cjelokupno zdravlje i općenito dobar osjećaj u vlastitom tijelu, ali neke od pozitivnih navika mogu zapravo negativno utjecati na rutinu u zahodu.

Konzumiranje prerađene hrane, nedovoljno tekućine i općenito izbjegavanje tjelovježbe neke su od poznatih loših navika kojih se treba riješiti, ali postoje i neke naizgled zdrave navike koje mogu dovesti do problema u kupaonici, pišu 24sata.

3 zdrave navike koje mogu pokvariti probavu:

1. Jedenje nezrelih banana

- Reklama -

Ovo ne treba krivo shvatiti, jer banane su odlične, one ne samo da su prepune vlakana, već nude izvrstan izvor kalija koji pomaže u postizanju dnevnih prehrambenih ciljeva.

Iako sadrže hranjive tvari, koje djeluju kao prebiotik i hrane dobre bakterije u crijevima, one također mogu biti teže probavljive. Dakle, ako već imate problema s redovitošću stolice, ovo možda nije najbolje voće za jesti.

2. Izvođenje intenzivnih vježbi

Vježbanje se općenito smatra pozitivnim za pokretanje metabolizma, ali intenzitet treninga može zapravo pogoršati stvari.

– Jedna moja klijentica izvodila je intervalne treninge visokog intenziteta gotovo svaki dan i to je zapravo predstavljalo preveliki stres za njezino tijelo – kaže Robin Berzin, instruktorica.

Ono što je poznato je da se crijeva moraju opustiti kako bi se pokrenula. A kada ste cijeli dan u stresu, a zatim radite intervalne treninge visokog intenziteta uvijek iznova, ponekad to ne pomaže za opuštanje, probavu i kretanje, objašnjava.

3. Jedenje više povrća

Prehrana prepuna povrća zasigurno će pomoći crijeva opskrbiti vlaknima koja su im potrebna za redovito pražnjenje, ali ako već imate problema, brzi unos mnoštva zelenila možda nije najbolji način rješavanja zatvora, donosi MBG.

– Ako počnete dodavati više biljaka u prehranu, često ćete osjećati nadutost te ćete imati sve veću nelagodu u trbuhu. Umjesto toga, prvo se usredotočite na vraćanje ‘ritma’ – kaže gastroenterolog Will Bulsiewicz.

Što učiniti umjesto toga?

Sasvim je prirodno biti frustriran ako navike koje ste dobronamjerno dodali negativno djeluju na zdravlje crijeva, ali ako želite podržati redovitost stolice, razmislite o tome da provjerite postojeće prakse.

Malim izmjenama, poput manje intenzivnih svakodnevnih vježbi, jedenje zrelijih banana i integracije više povrća podnošljivijim tempom, moglo bi se poboljšati blagostanje organizma i probave.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular

%d bloggers like this: