Monday, December 5, 2022
HomeITU e-otpadu nalazi se pravo zlato

U e-otpadu nalazi se pravo zlato

- Reklama -


Iako zvuči nerealno u otpadu, tačnije u iskorištenim uređajima, nalazi se pravo zlato. Milioni tona električnog i elektronskog otpada završi na deponijama i zagađuje okoliš – umjesto da se reciklira. U svim bačenim mobilnim uređajima, računarima, televizorima nalaze se vrijedni metali. Međutim, svijest građana o značaju cijelog procesa još nije na zadovoljavajućem nivou, poručeno je to povodom Međunarodnog dana e-otpada u BiH.

Kada bi se otpad električne i elektronske opreme stavio na jedno mjesto ta “planina otpada” bila bi veća od Kineskog zida. Oko 60 miliona tona godišnje. Ovaj otpad ugrožava zdravlje, utiče na imuni sistem, na sve veću pojavu tumora, te na nervni i reproduktivni sistem. U BiH brojne ilegalne deponije – e-otpad završava u prirodi.

Svaka porodica u prosjeku ima 11 starih aparata godišnje. Mnoge porodice i dalje nisu svjesne o kakvom se potencijalu za društvo radi. Metali iz starih uređaja mogli bi se ponovno koristiti. Da bi pokrenuli cijeli proces građani na raspolaganju imaju sve više adekvatnih kontejnera.

“Sav električni otpad koji je neopasan kao npr. mašine za veš, sušilice itd, oni se zbrinjavaju u BiH. Oni se demontiraju, prodaju se željezo, aluminij, bakar. Opasni otpad, kao što su opasne otpadne sijalice koje sadrže živu, izvoze se u Njemačku na obradu. Tamo se izvoze i ekrani od televizora i ekrana”, kazao je Elma Babić-Džihanić, ZEOS eko-sistem.

- Reklama -

Građani osim u adekvatnim kontejnerima e-otpad mogu odložiti u reciklažnim dvorištima, ali i pozvati ZEOS koji po ovaj otpad dolazi na kućnu adresu. Procjene govore da će reciklaža e-otpada biti ključna za očuvanje okoliša jer u slučaju da građani ne vrate korištenu i pokvarenu opremu morat će se nastaviti iskopavanje potpuno novih količina zlata, bakra itd. Trenutno, kažu bh građani, odlaganje e-otpada nije društvena norma.

Ta čistoća biće sve važnija. Umjesto gušenja u smeću – prilika za zaradu i čuvanje okoliša. Trendovi umnogome zavise od kompanija, a prije svega od novih generacija. Sve njih pokrenuo je projekat Zelena revolucija, pa je 200 škola u protekloj godini sakupilo 117 tona e-otpada.

“Dio svog otpada koji smo kreirali ustupili smo školi koja se takmičila ovdje, u narednom periodu ćemo kao ”proizvođači otpada” aktivno učestvovati kako bi se otpad zbrinuo na adekvatan način. Također, radimo na podizanju svijesti i svojih zaposlenika i šire zajednica o značaju zbrinjavanja elektronskog otpada”, kazao je Emir Jildizlar, Addiko Bank Sarajevo.

Ove godine samo u Federaciji sakupit će se 3.300 tona e-otpada. Ta količina mogla bi biti mnogo veća.

U milion mobilnih telefona ugrađeno je 24 kg zlata, 16.000 kg bakra, 350 kg srebra, ističu iz Instituta Ujedinjenih nacija za obuku i istraživanje. Stotine i stotine hiljada uređaja završi u prirodi ili se pak, bez obzira što se ne koriste, nalaze u domaćinstvima. Osim što ugrožavaju zdravlje dugoročno, kažu stručnjaci, troše nove resurse, a samim tim i okoliš.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular

%d bloggers like this: