Thursday, March 30, 2023
spot_img
HomeKOLUMNEU Hrvatsku stiglo novo cjepivo učinkovitije protiv omikron soja

U Hrvatsku stiglo novo cjepivo učinkovitije protiv omikron soja

- Reklama -


U Hrvatsku je stiglo novo cjepivo protiv koronavirusa. Ono bi trebalo biti učinkovitije protiv omikron soja, a s cijepljenjem se započinje već idućeg tjedna. Nova Pfizerova i Modernina cjepiva nedavno je odobrila Europska agencija za lijekove protiv omikron varijante koronavirusa, a mogu se primiti samo kao docjepna doza, a ne kao prvo cijepljenje.

U Pfizerovim bočicama – 187 tisuća doza adaptiranog cjepiva. Ovo novo učinkovitije je protiv omikrona, no ni staro se neće bacati.
“Novo, adaptirano cjepivo koristit će se za docjepne doze, dakle, drugu, treću i četvrtu. Staro cjepivo djelotvorno je protiv wuhanskog soja i ono će se i dalje koristiti za prvu dozu, jer imamo puno necijepljenih”, rekla je epidemiologinja Goranka Petrović iz HZJZ.

Adaptirano cjepivo stiglo je u Zagreb, sada kreće u županijske zavode diljem zemlje. Preporuka je da se njime cijepe stariji od 60 i kronični bolesnici. A mogu i oni koji imaju baš izrazitu želju.

- Reklama -

“Adaptirano cjepivo ne preporuča se mladim osobama. Točnije, preporuka je da ga koriste stariji i kronično bolesni i nema potrebe da ga mladi uzimaju. Međutim, postoji li izrazita želja kod nekog mlađeg, ta osoba se može cijepiti i mi ćemo to učiniti”, kazala je Petrović.

Do idućeg tjedna u Hrvatsku bi trebalo stići i gotovo 60 tisuća doza Moderninog cjepiva, a docjepljivanjem ovim adaptiranim cjepivima ponovno će biti organizirano na punktovima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake


Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular