Sunday, September 24, 2023
spot_img
HomeGLOBUSU Iranu obješena još dva muškarca povezana s masovnim protestima

U Iranu obješena još dva muškarca povezana s masovnim protestima

- Reklama -


Iransko pravosuđe u subotu je objavilo da su obješena još dvojica muškaraca proglašena krivima za ubistvo pripadnika paravojnih snaga za vrijeme protesta koje je potaknula nerazjašnjena smrt u pritvoru mlade Iranke kurdskog podrijekla.

U Iranu je, nakon smrti 16. rujna 22-godišnje Mahse Amini, koja je umrla u zatvoru iranske policije jer je navodno kršila kodeks odijevanja zemlje, počeo masovni protest. Kodeks ženama nalaže nošenje hidžaba u javnosti.

Mohamad Mahdi Karami i Sejed Mohamad Hoseini, glavni počinitelji zločina koji je doveo do mučeničke smrti Ruholaha Adžamiana, jutros su obješeni”, objavio je portal Mizan Online, pozivajući se na pripadnika milicije Bassidji, povezane s Čuvarima revolucije, paravojnim ideološkim ogrankom iranske vojske.

- Reklama -

Od početka protesta iransko pravosuđe na smrt je osudilo 14 osoba zbog povezanosti s protestima, piše agencija AFP, pozivajući se na službene informacije.

S današnjim pogubljenjima smrtna kazna je izvršena nad njih četiri, a ostali su procesi u toku. Aktivisti kažu da je s optužbama, čiji je krajnji ishod smrtna kazna, suočeno još desetak osoba.

Subotnja pogubljenja su se dogodila uprkos kampanji nevladinih organizacija koje su pozvale službeni Teheran da poštedi Mohamada Mehdija Karamija i Sejeda Mohamada Hoseinija.

Amnesty International osudio je “nepošteno” suđenje koje je obavljeno po “ubrzanom postupku”.

Sredinom decembra Mehdijev otac Mašalah Karami na društvenim je mrežama objavio video-snimku u kojoj moli vlasti da ponište odluku o smrtnoj presudi njegovu sinu, kojega je opisao kao prvaka u karateu, reprezentativca i osvajača nagrada u brojnim natjecanjima u Iranu.

Karami je lokalnim medijima kazao kako porodični advokat nije uspio doći u posjed niti pregledati dosje njegova sina.

Odvjetnik Mohamed Aghasi u subotu je tvitao kako Karamiju nije omogućeno da posljednji put vidi članove svoje porodice prije pogubljenja.

Po podacima organizacije Iran Human Rights (IHR) sa sjedištem u Oslu, Karami je imao 22 godine, a po podacima nevladinih organizacija Hoseiniju je bilo 39.

Od sredine septembra u Iranu je, po podacima UN-a uhapšeno oko 14.000 ljudi, među kojima su brojni sportaši, aktivisti, novinari i poznate osobe iz filmske umjetnosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

 - Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular