Monday, December 5, 2022
HomeGLOBUSU nekoliko američkih država od danas zabranjen abortus

U nekoliko američkih država od danas zabranjen abortus

- Reklama -


Savezni sudac spriječio je Idaho da provede zabranu abortusa kada je ženama s komplikacijama u trudnoći potrebna hitna medicinska pomoć, dan nakon što je sudac u Teksasu presudio protiv administracije američkog predsjednika Joea Bidena po istom pitanju.

Suprotstavljene presude došle su u dvije od prvih tužbi zbog pokušaja administracije demokrata da olakša pristup pobačaju, nakon što je američki Vrhovni sud s konzervativnom većinom u junu poništio odluku Roe protiv Wadea iz 1973. kojom je postupak legalizovan u cijeloj zemlji.

Otprilike polovina svih saveznih država SAD-a ima ili se očekuje da će nastojati zabraniti ili ograničiti abortuse nakon odluke Vrhovnog suda. Te države uključuju Idaho i Teksas, koje su, kao i 11 drugih, usvojile zakone o zabrani pobačaja nakon takve odluke.

Abortus protuzakonit u Teksasu

- Reklama -

Abortus je već protuzakonit u Teksasu prema zasebnoj, gotovo stoljetnoj zabrani pobačaja koja je nedavno stupila na snagu nakon odluke Vrhovnog suda SAD-a. Zabrana abortusa u Idahu stupa na snagu u četvrtak, na isti dan kao i u Teksasu i Tennesseeju.

U Idahu američki okružni sudac Barry Lynn Winmill složio se s američkim Ministarstvom pravosuđa da je zabrana abortusa, koja stupa na snagu u četvrtak, u suprotnosti sa saveznim zakonom koji pacijentima osigurava hitnu “stabilizirajuću skrb” u bolnicama.

Winmill, imenovan od bivšeg demokratskog predsjednika Billa Clintona, izdao je preliminarnu zabranu kojom se Idahu blokira provođenje zabrane u mjeri u kojoj je u suprotnosti sa saveznim zakonom, navodeći prijetnju pacijentima.

“Ne može se zamisliti tjeskoba i strah koje će doživjeti ako se njihovi ljekari osjećaju sputanim zakonom Idaha koji im ne dopušta pružanje medicinske skrbi potrebne za očuvanje zdravlja i života. S te tačke gledišta, javni interes jasno ide u prilog izdavanju privremene zabrane”, napisao je Winmill.

Ministarstvo pravosuđa saopćilo je da savezni Zakon o hitnom medicinskom liječenju i Zakon o radu zahtijevaju skrb o pobačaju u hitnim situacijama.

Winmillova odluka uslijedila je nakon što je u utorak kasno navečer u Teksasu donesena presuda američkog okružnog suca Jamesa Wesleyja Hendrixa.

Hendrix se složio s teksaškim državnim tužiocem Kenom Paxtonom, republikancem, da smjernice Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi SAD-a, izdane u srpnju, “odbacuju zahtjev da se uzme u obzir dobrobit nerođene djece kada se odlučuje o tome kako stabilizirati trudnicu”.

Hendrix, imenovan od bivšeg republikanskog predsjednika Donalda Trumpa, rekao je da savezni Statut ne govori o tome što bi ljekar trebao učiniti kada postoji sukob između zdravlja majke i nerođenog djeteta i da teksaški zakon “popunjava tu prazninu”.

Očekuju se žalbe u oba slučaja, a razmatrat će ih odvojeni žalbeni sudovi, jedan sa sjedištem u San Franciscu s reputacijom naklonjenog liberala, a drugi u New Orleansu, poznat po konzervativnim presudama.

Greer Donley, docentica na Pravnom fakultetu Univerziteta u Pittsburghu i stručnjakinja za zakon o abortusu, rekla je da ako ti žalbeni sudovi podrže ovosedmične presude, Vrhovni sud SAD-a bi mogao biti pod pritiskom da intervenira i pojasni zakon.

“Bez saveznog prava na pobačaj, ovo je vrsta pravnog haosa koju je većina ljudi predviđala da će se dogoditi”, rekla je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular

%d bloggers like this: