Wednesday, October 4, 2023
spot_img
HomeKOLUMNEU pismu iz 2019. Ana Brnabić pružila punu podršku kandidaturi za EuroPride

U pismu iz 2019. Ana Brnabić pružila punu podršku kandidaturi za EuroPride

- Reklama -


N1 je došao u posjed pisma u kome premijerka Srbije Ana Brnabić poručuje da daje “punu podršku” Beograd Prideu u kandidaturi za domaćinstvo EuroPridea. Pismo je potpisala Brnabić i poslano je 19. jula 2019. godine Evropskoj Pride organizaciji.

U pismu se dodaje da Brnabić želi istaći odlučnost Vlade Srbije u borbi protiv diskriminacije, kao i da potvrđuje cilj izgradnje boljeg i ravnopravnijeg društva za sve.

“Vlada koju predvodim je posvećena da osigura potpuno poštovanje ljudskih prava za sve građane i obećavamo da ćemo pomoći organizacionom timu Beogradskog Pridea kako bi uspješno organizovao EuroPride. Ovaj događaj će biti od suštinskog značaja kada je u pitanju promocija poštovanja ljudskih prava LGBT zajednice i svih građana Srbije. Štaviše, vjerujem da će Beograd kao domaćin EuroPridea biti od koristi za LGBT zajednicu u Srbiji i na Zapadnom Balkanu“, stoji u pismu Brnabić.

- Reklama -
Izvor : N1

PredsJednica Evropske asocijacije organizatora prideova Kristine Garina izjavila je za N1 da joj je premijerka Srbije Ana Brnabić svojevremeno poslala pismo u kome je obećala punu podršku Vlade Srbije za organizaciju EuroPridea u Beogradu i da sada očekuje da će to obećanje ispoštovti. Od Brnabić bi, kako je dodala, očekivala i da zauzme čvršći stav prema izjavama predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da će EuroPride biti zabranjen te da jasno kaže da to nije zakonit način.

Iz Savjeta Evrope stiglo upozorenje Vučiću ako otkaže EuroPrajd

Podsjetimo, poslanici Evropskog parlamenta uputili su pismo predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić u kome se vlasti pozivaju da omoguće održavanje zakazanog EuroPridea za septembar u Beogradu, jer je Parada ponosa “mirno oruđe za političko zagovaranje i jedan od načina na koji se kristališe univerzalno pravo na slobodu izražavanja i mirnog okupljanja”.

Jedan od poslanika Evropskog parlamenta, koji je i inicirao pismo srpskim vlastima Mark Angel, iz poslaničke grupe Socijalista i Demokrata u EP, izjavio je da je održavanje EuroPiridea bez bilo kakvih prepreka obaveza Srbije prema Konvenciji o ljudskim pravima.

“Premijerka Srbije obećala je punu podršku organizatorima tokom procesa nadmetanja – zato jednostavno pozivamo da se to obećanje ispuni“, rekao je Angel.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake


Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular