Tuesday, December 6, 2022
HomeFUDBALUdruženje sportskih novinara BiH pozvalo Zrinjski da zaustavi hajku na medije

Udruženje sportskih novinara BiH pozvalo Zrinjski da zaustavi hajku na medije

- Reklama -


Mnogo prašine diglo se nakon susreta 14. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine između Leotara i Zrinjskog odigranog u Trebinju na stadionu Police. Meč će nažalost ostati upamćen po nemilim scenama i fizičkom obračunu članova oba tima.

Sve je navodno počelo sa teškim psovkama kapitena Plemića Nemanje Bilbije upućenim čelnicima Leotara. Nakon toga je jedan od članova stručnog štaba Leotara prekinuo press konferenciju, da bi se sve završilo sa fizičkim obračunom ispred stadiona u kojem su između ostalih učestvovali kapiten tima iz Trebinja Đoko Milović, te trener mostarske ekipe Sergej Jakirović.

Oglasio se Zrinjski nakon incidenta u Trebinju: Stojimo čvrsto iza članova kluba

- Reklama -

Jučer su se povodom incidenta oglasila oba tima, a iz Zrinjskog su između ostalog osudili i pojedine medije, istaknuvši kako će sa njima biti završena profesionalna saradnja.

“HŠK Zrinjski posebno želi osuditi svjesno ili nesvjesno manipuliranje činjenicama od strane dijela medija koji su svoj sud donijeli na osnovu nekompletnih snimaka te su još jednom pokazali veliku razinu neprofesionalizma i neobjektivnosti, ali i jasno izraženi stav da se u negativnom svjetlu prikaže HŠK Zrinjski, zbog čega je naš Klub odlučio prekinuti sve profesionalne odnose s istima, jer smatramo da je to jedini ispravan način na kontinuirano iskazivanje manjka poštovanja prema sedmerostrukom prvaku BiH.”, naveli su između ostalog u saopštenju prvaka BiH.

Tim povodom danas su se oglasili i iz Udruženja sportskih novinara Bosne i Hercegovine, a saopštenje vam prenosimo u cjelosti:

“Udruženje sportskih novinara Bosne i Hercegovine ovim putem želi skrenuti pažnju na anomalije u bh. sportu kojima svakodnevno svjedočimo, a posljednji je naša javnost imala priliku da primjeti prije dva dana.

Naime, nakon tuče članova stručnog štaba HŠK Zrinjski i igrača FK Leotar oba kluba kao najvećeg krivca izdvojili medije koji su prenijeli nedvojbene činjenice potkrijepljene video zapisima i izvodima zvaničnih dokumenata NFSBiH.

Ovim putem ispred Udruženja sportskih novinara BiH želimo pozvati HŠK Zrinjski da zaustavi i opozove hajku na medije koji su “krivi zato što su radili svoj posao”. Nogometnog šampiona BiH podsjećamo da bi bilo kakve prijetnje ili onemogućavanje rada novinarima imale višestruke posljedice ne samo po integritet i ugled sportskog takmičenja i samog kluba, višestrukog prvaka BiH, već i po cjelokupno bh. društvo koje je u ovom trenutku od strane međunarodne zajednice okarakterisano kao nedovoljno otvoreno prema različitim medijskim izvješavanjima.

Sportske radnike iz HŠK Zrinjski želimo podsjetiti da je upravo odnos prema novinarima i uvažavanje njihove slobode izvještavanja jedan od osam prioritnih koraka istaknutih u preporuci kandidatskom statusa Bosne i Hercegovine za prijem u Evropsku Uniju. U preporuci koja bi mogla odrediti budućnost naše zemlje među osam ključnih stavki stoji i obaveza svih subjekata da će “garantovati slobodu izražavanja i medija i zaštitu novinara, posebno osiguravanjem odgovarajućeg sudskog postupka u slučajevima prijetnji i nasilja nad novinarima i medijskim radnicima”.

Stoga se nadamo da će HŠK Zrinjski iznaći snage da među svojim redovima pronađe i koriguje razloge za incident u Trebinju, a svim sportskim novinarima bez selektiranja podobnih i onih koji to nisu, obezbijedi siguran ambijent za rad i izvještavanje, bez etiketiranja i prebacivanja odgovornosti za posljedice postupaka koje su činili njihovi uposlenici.

Sportski novinari ne bi trebali raditi strahujući da li će se njihov izvještaj dopasti klubovima i da li će zbog prenošenja činjenica snositi posljedice i biti označeni poželjnom metom huliganskih napada. Očekuje se konkretna akcija svih organizacija koje prate rad sportskih novinara

Udruženje sportskih novinara u Bosni i Hercegovini doživjelo je još jedno u nizu razočarenja zbog indolentnog i nezainteresovanog stava Komiteta za medije NFSBiH koji ni nakon ove posljednje hajke na medije nije našao za shodno da se ispred Saveza očituje i zaštiti kolege radi kojih (Komitet) i postoji. Nadamo se da će kolege iz Komiteta za medije pronaći vremena da se posveti zaštiti novinara na terenima Premijer lige BiH nakon što riješe prioritetna pitanja kao što je, izmežu ostalog, i njihov besplatan odlazak na gostujuće utakmice fudbalske reprezentacije.”, navode iz Udruženja sportskih novinara.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular

%d bloggers like this: