Evropska fudbalska unija (UEFA) objavila je u petak da je sa osam klubova postigla dogovor o kaznama koje će morati da plate na ime kršenja finansijskog fair playa. Ukupno se radi o 172 miliona eura, ali uz to su klubovima izrečene i posebne uslovne kazne koje će važiti u narednih pet godina.

Utvrđeno je da u pravila finansijskog fair playa prekrišili Milan, Monako, Roma, Bešiktaš, Inter, Juventus, Olimpik Marseille, Paris Saint Gerimain. Ovih osam klubova nije se žalilo na predloženu kaznu.

Istraga je obuhvatila finansijske periode 2018, 2019, 2020, 2021. i 2022. godine. Za 2021. i 2022. postojala su nešto drugačija pravila zbog pandemije korona virusa – zbog toga su ove dvije godine posmatrane kao jedna finansijska cjelina.

Osam nabrojanih klubova prihvatilo je kaznu u ukupnoj vrijednosti od 172 miliona eura. Dugovi će klubovima biti naplaćivani tako što će biti oduzimani od zarade na osnovu učešća u eurokupovima. Od ukupno 172 miliona bit će sigurno naplaćeno 26 miliona, preostali iznos je izrečen u vidu uslovne kazne i zavisit će od toga da li će klubovi poštovati određene uslove koji su navedeni u ugovorima o nagodbi.

Okvirno je ugovor isti za sve, a biće sproveden u naredne tri ili četiri godine.

Izvor : Screenshot

Uz to, utvrđeno je da su manje prekršaje napravili Santa Clara i Anderlecht. Santa Clara je zato kažnjena sa 10.000 eura, a Anderlecht sa 100.000 eura.

Dogovore su sa UEFA o kaznama postigli i AEK, Lille, Basaksehir i Porto.

Kontrolu poslovanja UEFA je sprovela za još 19 klubova, ali su oni uspjeli da dokažu da su poštovali pravila ili da kazne izbjegnu zbog olakšica zbog korona virusa ili ulaganja u ženski i omladinski fudbal – to su Borussija Dortmund, Chelsea, Barcelona, Basel, Union Berlin, Fenerbahce, Feyenoord, Leicester, Manchester City, Olimpik Lyon, Rangers, Betis, Antwerpen, Sevilla, Lazio, Napoli, Trabzon, Wolfsburg i West Ham.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad





Source link

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime