Sunday, March 26, 2023
spot_img
HomeGLOBUSUkrajina protestuje zbog Orbanovog šala s “Velikom Mađarskom”

Ukrajina protestuje zbog Orbanovog šala s “Velikom Mađarskom”

- Reklama -


Ukrajina će pozvati mađarskog veleposlanika kako bi prosvjedovala zato što je što je premijer Viktor Orban otišao na nogometnu utakmicu noseći šal na kojem je prikazan ukrajinski teritorij kao dio Mađarske, priopćilo je u utorak ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova.

“Promicanje revizionističkih ideja u Mađarskoj ne pridonosi razvoju ukrajinsko-mađarskih odnosa i nije u skladu s načelima europske politike”, istaknuo je glasnogovornik ministarstva Oleg Nikolenko na Facebooku.

Nikolenko je rekao da Ukrajina želi ispriku te da se opovrgnu bilo kakve pretenzije prema ukrajinskom teritoriju.

- Reklama -

Ukrajinski mediji prikazali su fotografije Orbanova susreta s mađarskim nogometašem, na kojima nosi šal za koji je Ukrainska Pravda ustvrdila da prikazuje kartu “Velike Mađarske” uključujući teritorij koji je sada dio susjednih država Austrije, Slovačke, Rumunjske, Hrvatske, Srbije i Ukrajine.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je u ponedjeljak rekao da službeni Zagreb ne bi trebao reagirati na potez mađarskog premijera Viktora Orbana koji je na Instagramu objavio kako za mađarsku nogometnu reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu navija noseći zastavu “Velike Mađarske”.

“Ja ću se na to nasmijati. Njegove aspiracije prema Hrvatskoj se svode na to da mjesec dana krstari Jadranom u 8. mj i nađemo se na večeri”, rekao je Milanović.

“Ne bi tome pridavao ozbiljniju pozornost. Kakve susjede imamo, to (Mađarska) je još najbolji”.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković u ponedjeljak je izjavio da nije vidio snimku na kojoj mađarski premijer nosi šal “Velike Mađarske”.

“Što se tiče šala, nisam to vidio, ne stignem se baviti tuđim šalovima…Što se tiče teritorijalnih pretenzija na Hrvatsku od bilo koga, uključujući Mađarsku apsolutno su neprihvatljive, za nas to nije opcija”, rekao je Plenković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular