Sunday, January 29, 2023
spot_img
HomeGLOBUSUkrajina: Ruski vojnici sve više koriste seksualno nasilje kao oružje

Ukrajina: Ruski vojnici sve više koriste seksualno nasilje kao oružje

- Reklama -


Ukrajinski državni advokat Andrij Kostin osudio je “drastično povećanje” seksualnog nasilja ruskih vojnika u invaziji na Ukrajinu koja još traje.

Žrtve su oba spola i svih dobnih grupa, rekao je Kostin za list njemačke medijske kompanije Funke Media Group i francuski list Ouest-France u izjavama koje je dpa vidio prije objave u ponedjeljak.

Kostin je optužio ruske vojnike da namjerno koriste seksualno nasilje kao ratno oružje “da ponize Ukrajince”.

- Reklama -

“U mnogim slučajevima ruski vojnici silovali su ljude, mučili, a zatim ubili. Često silovanje čine pred rođacima i djecom. Ruski komandanti često naređuju ili barem podržavaju silovanja”, rekao je Kostin.

Njegove izjave ne mogu se nezavisno provjeriti.

Wenzel Michalski, čelnik njemačkog ogranka organizacije Human Rights Watch, vidi sistemski pristup nasilju kada je riječ o ruskoj invaziji na Ukrajinu koja je počela krajem februara.

“Zločini nad civilima dio su ratne taktike ruskih vojnika u Ukrajini. Nasilna djela koja su počinili vojnici, uključujući silovanje, ruski politički čelnici i vojska ne kažnjavaju. Naprotiv, snage koje djeluju s posebnom brutalnošću još se poštuju”, rekao je Michalski za list Funke Media Group.

Prema ukrajinskom državnom odvjetništvu, od početka rata prije devet mjeseci u Ukrajini je ubijeno gotovo 8.500 civila, uključujući 440 djece. Ranjeno je više od 11.000 civila.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake


Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular