Sunday, September 24, 2023
spot_img
HomeGLOBUSUkrajina se obratila sudu u Hagu: Rusija koristi laž o genocidu kao...

Ukrajina se obratila sudu u Hagu: Rusija koristi laž o genocidu kao izgovor za uništavanje

- Reklama -


Ukrajina je danas saopštila najvišem sudu UN-a u Hagu da je Rusija opravdala vođenje rata protiv Ukrajine pozivajući se na “užasnu laž” da je invazija Moskve trebala zaustaviti navodni genocid, javlja Reuters.

Međunarodna zajednica je usvojila Konvenciju o genocidu da bi zaštitila. Rusija se poziva na Konvenciju o genocidu da uništi“, rekao je sudijama predstavnik Ukrajine Anton Korynevych.

On je pozvao Međunarodni sud pravde (MSP) da odluči da ima nadležnost da u potpunosti sasluša slučaj i da na kraju presudi da Rusija mora platiti reparacije za invaziju pod lažnim izgovorom.

Može li država koristiti lažne navode o genocidu kao izgovor da uništava gradove, bombarduje civile i deportuje djecu iz njihovih domova? Kada se Konvencija o genocidu tako cinično zloupotrebljava, je li ovaj sud nemoćan? Odgovor na ova pitanja mora biti ‘ne’ “, rekao je Korynevych.

- Reklama -

Rusija je u ponedjeljak pozvala Međunarodni sud pravde da odbaci slučaj, tvrdeći da su pravni argumenti Kijeva “beznadežno manjkavi”.

Ukrajina je iznijela slučaj pred MSP nekoliko dana nakon ruske invazije 24. februara prošle godine. Kijev tvrdi da Rusija zloupotrebljava međunarodno pravo govoreći da je invazija bila opravdana da zaustavi navodni genocid u istočnoj Ukrajini.

Ukrajina ističe da nije postojao rizik od genocida u istočnoj Ukrajini, gdje se borila protiv snaga koje je podržavala Rusija od 2014. godine. Konvencija definiše genocid kao zločine počinjene “sa namjerom da se uništi, u cijelosti ili djelimično, nacionalna, etnička, rasna ili vjerska grupa, kao takva”.

Ukrajina je već otklonila jednu prepreku jer je sud odlučio u svoju korist u preliminarnoj odluci u slučaju u martu prošle godine. Na osnovu toga, sud je naložio Rusiji da odmah prekine vojne akcije u Ukrajini.

Rusija je do sada ignorisala naredbe MSP-a da zaustavi svoje vojne akcije i sud nema načina da izvrši svoje odluke. Stručnjaci kažu da potpuna presuda u korist Ukrajine može utrti put za isplatu kompenzacije.

Korynevych je rekao novinarima nakon saslušanja danas da su reparacije ključno pitanje za Ukrajinu u ovom slučaju.

Saslušanja, koja će trajati do 27. septembra, neće se baviti suštinom slučaja, već će se umjesto toga fokusirati na pravne argumente o nadležnosti. Očekuje se da će sud odlučiti da li se slučaj može nastaviti za nekoliko mjeseci.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular