Friday, March 31, 2023
spot_img
HomeGLOBUSUkrajinski novinar sa sinom napadnut zabranjenim bombama, jedva izbjegli smrt

Ukrajinski novinar sa sinom napadnut zabranjenim bombama, jedva izbjegli smrt

- Reklama -


Nagrađivani ukrajinski novinar, fotoreporter Andrij Dubčak jedva je izbjegao smrt kada se sa svojim sinom našao usred napada kasetnim bombama.

To oružje je uglavnom zabranjeno, ali su i Rusija i Ukrajina optužene da ga koriste. U napadu su razneseni prozori njegovog automobila.

U videozapisu se čuju zvuci snažnih udara kasetne bombe, te se u jednom momentu pojavljuje novinar u kadru koji skriva od bombi, ali u isto vrijeme brine i za sigurnost svog sina koji je sve ovo snimao.

- Reklama -

Kada je vidio da mu je sin živ, upitao ga je samo da li je dobro i nakon što je dobio potvrdan odgovor, krenuli su u bijeg i sklonište s ovog mjesta.

Organizacija za ljudska prava Human Rights Watch je 25. augusta objavila izvještaj o kasetnim bombama otkrivajući da ih je ruska vojska obilno koristila.

S druge strane, Ukrajina je kasetne bombe koristila najmanje tri puta od početka ruske invazije 24. februara ove godine.

Kasetna municija nakon aktiviranja raspršuje oko sebe veliki broj manje municije.

Fotoreprter Andrij Dubčak i njegov sin Danilo preživjeli su napad kasetnim bombama krajem jula u predgrađu Bahmuta. Snimali su baraž ruske artiljerije.

“Iskreno, nisam znao šta je to jer nije tipičan zvuk, nije kao artiljerija, nije zvuk granate. Nešto čudno. Nakon nekoliko trenutaka, shvatio sam da je kao kasetna municija i eksplozije su u početku bile daleko od mene. A nakon toga bile su sve bliže i bliže, pa su se pojavile oko mene, mog auta i mog sina. Kroz nekoliko sekundi nastao je pakao”, ispričao je Dubčak za Radio Slobodna Evropa.

Dodao je da se stekao utisak da je u tom trenutku eksplodirala cijela oblast nakon čega su ostali samo zvuci i udarni talasi.

“Vide se samo komadi nečega u vazduhu, a ti samo ležiš i razmišljaš, možda ne o ličnoj sigurnosti, već sam razmišljao o tome šta li moj sin radi, šta se s njim dešava. Bilo je zaista ludo. Nakon eksplozije sam pokušao ustati i otići do mog sina, međutim, izgleda da ova kasetna municija ima i tajmere. I samo što bih ustao, desila bi se nova eksplozija nakon čega bih opet legao. I to se ponavljalo”, poručio je novinar.

Novinar i njegov sin su ovu opasnu situaciju u kojoj su se našli uspjeli snimiti kamerom, a u pozadini se tokom njihovog razgovora čuje koliko su zapravo uplašeni te da nastoje napustiti to područje u što kraćem roku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular