Sunday, September 24, 2023
spot_img
HomeGLOBUSUništavanje prstena i tri lijesa - poseban protokol za sahranu pape

Uništavanje prstena i tri lijesa – poseban protokol za sahranu pape

- Reklama -


Bivši papa Benedikt XVI. bit će pokopan za tri dana u Rimu. Njegovo tijelo izloženo je ispod kupola u bazilici svetog Petra kako bi mu vjernici mogli odati počast, ali ono još uvijek nije u lijesu te ga svi mogu vidjeti.

Postoji poseban protokol za pokapanje poglavara Katoličke crkve. Benedikt je bivši papa te se u ovom slučaju neće (morati) poštovati sve što je navedeno u protokolu, a vrlo vjerojatno će se smisliti novi protokol za pogreb pape emeritusa s obzirom na to da Katolička crkva već 600 godina nije imala bivšeg papu, nego bi se pontifikat završavao smrću, piše Index.

Navodno je Benedikt tražio manji i svečan sprovod, a prvi put nakon 600 godina aktualni papa će pokopati svog prethodnika.

- Reklama -

Kad papa umre, prvo se uništava njegov prsten

Kao što ste vidjeli u filmu Anđeli i demoni, papinski prsten, odnosno Ribarski prsten, uništava se odmah nakon što papa umre kako bi se spriječilo krivotvorenje. Papi njegov prsten služi za pečatiranje dokumenata i jedan je od najprepoznatljivijih komada nakita na svijetu. Papin prsten prikazuje sv. Petra te se za svakog papu izrađuje novi.

Papa leži u bazilici i svi gledaju mrtvo tijelo

Svaki put kada papa umre, njegovo tijelo se obuče u svečanu papinsku odjeću i postavi u baziliku sv. Petra da ga vjernici obilaze. Katolici zatim ulaze u crkvu, mole se i odaju mu počast.

Pape se sahranjuju u tri lijesa

Tijelo svakog pape, pa tako i tijelo pape emeritusa, pokapa se u tri lijesa.

Prvo se tijelo stavlja u unutarnji lijes od čempresa koji se veže crvenim vrpcama. Prema nekim izvorima, u taj se lijes stavlja vrećica sa zlatnicima, a broj novčića u vrećici jednak je broju godina pontifikata.

Zatim se lijes zapečati i ide u nešto veći lijes od olova, koji na sebi ima križ, papino ime, godine početka i kraja pontifikata i njegov osobni grb.

Zatim se sve to stavlja u vanjski lijes od brijesta ili oraha koji se potom zapečati zlatnim čavlima. Svaki papa pokapa se u kripti ispod bazilike svetog Petra u Rimu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular