Monday, December 5, 2022
HomeZDRAVLJEUpozorenje virologa: Previše doza vakcina nije dobro, evo šta se može dogoditi

Upozorenje virologa: Previše doza vakcina nije dobro, evo šta se može dogoditi

- Reklama -


U Njemačkoj se stariji od 60 godina mogu četvrti put vakcinisati protiv koronavirusa. Međutim, virolog iz Essena Ulf Dittmer upozorava da bi prečesta vakcinacija mogla promijeniti imunološki sistem. Također kritikuje i situaciju s podacima u Njemačkoj.

Virolog Dittmer savjetuje da se ne vakcinišete svaka tri mjeseca da biste izbjegli zahtjeve za nošenjem maske ili testom prema novom Zakonu o zaštiti od infekcija.

“Ako tako često ponavljate vakcinaciju, može doći do promjena u imunološkom sistemu”, upozorio je virolog u intervjuu za “Kölnische Rundschau”, prenosi Fenix Magazin.

- Reklama -

To su pokazali i prvi podaci.

“Mislim da ima smisla imati docjepljivanje za sljedeću zimu, ali ne svaka tri mjeseca”, rekao je Dittmer.

Za daljnje vakcinacije protiv korone preporučio je pacijentima da pričekaju dok ne budu dostupne vakcine BioNTecha i Moderne koje su prilagođene varijanti omikron.

“To su dvovalentne vakcine, sadrže staru vakcinu i adaptiranu varijantu i pokreću široki imunološki odgovor na sve prethodne varijante. Dakle, čekao bih do septembra ili oktobra da te vakcine budu na tržištu i onda bih se vakcinisao za zimsku sezonu”, rekao je virolog.

Osim prečestih vakcinacija, virolog kritikuje lošu situaciju s podacima u Njemačkoj.

“Ne znamo kakva je situacija s imunitetom prosječne populacije, nismo u mogućnosti pružiti razumne podatke ovdje u Njemačkoj. Kako doći do boljeg podatkovnog stanja vidi se u inostranstvu. Loše je što smo u tako nezadovoljavajućoj poziciji. Postoje i drugi uzročnici bolesti osim Sars-Cov2”, rekao je virolog.

Prema njegovom mišljenju, Njemačka je trebala iskoristiti pandemiju korone kako bi uspostavila sistem kojim se takve brojke mogu pouzdano bilježiti.

“Druge zemlje to mogu, nažalost, mi ne možemo. Morate to vrlo jasno reći. Prema podacima naučnika, genetske promjene u koronavirusu teško je predvidjeti. Ali mislim da je teorija da će se virus slične ozbiljnosti kao delta vratiti u jesen i zimu relativno malo vjerovatna”, poručio je Ulf Dittmer.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular

%d bloggers like this: