Sunday, September 24, 2023
spot_img
HomeOSTALI SPORTOVIUrnebesni snimci: Ovo su zanimljivi sportovi nastali po uzoru na fudbal

Urnebesni snimci: Ovo su zanimljivi sportovi nastali po uzoru na fudbal

- Reklama -


Fudbal je zasigurno jedan od najpopularnijih i najgledanijih sportova na planeti. Poznata igra u kojoj učesnici igraju s loptom na četverougaonom terenu, uključuje više igrača kojima je cilj postići što više pogodaka drugom timu. Međutim, domišljati ljudi ili kreativni sportisti napravili su razne varijacije omiljenog sporta, pretvorivši ih u nešto drugačije igre koje mogu biti zabavne svima. Donosimo vam neke od zanimljivih sportova nastalih po uzoru na fudbal.

Cycle-ball

Cycle-ball, također poznat kao “radball” (iz njemačkog), je sport sličan asocijacijskom fudbalu koji se igra na biciklima.

U ovom sportu, dva protivnička tima na biciklima pokušavaju uhvatiti i zabiti loptu u protivnički gol manipulirajući loptom točkovima svojih bicikala. Veličina lopte je oko 18 cm (7 inča) u prečniku, piše Britanica.

- Reklama -

Cycleball se igra u zatvorenom prostoru između timova od dva vozača. Godišnjim međunarodnim takmičenjima, uključujući godišnje svjetsko prvenstvo, upravlja Međunarodna biciklistička unija (Union Cycliste Internationale, UCI).

Usko povezan je i umjetnički biciklizam u kojem sportisti izvode neku vrstu gimnastike na biciklima.

Teqball

Teqball je sport koji se igra na posebno zakrivljenom stolu (teq stol), koji privlači novu generaciju sportista i amaterskih entuzijasta (teqers), čija je ambicija da razviju svoje tehničke vještine, koncentraciju i izdržljivost.

Ovaj sport prati format bodovanja i može se igrati na različitim površinama kao što su pijesak, akril ili u zatvorenom prostoru.

Teqball dozvoljava igračima najviše tri dodira prije nego što vrate loptu protivniku, tako da ako možete žonglirati nogometnom loptom tri puta, briljirati ćete i u teqballu.

Teqball je najčistija upotreba lopte, uz pravilo da nije dopušten fizički kontakt između igrača ili između igrača i stola, čime se eliminira rizik od povreda od udara.

Zakrivljeni stol dužine je 3 metra i 1,7 m širok, sa najvišom tačkom na 0,76 m na sredini površine nalazi se mreža visine 14 cm, razdvajajući površinu na dva dijela.

Sport, koji je nastao u Mađarskoj 2012. godine, je istinski rodno ravnopravna igra, jer pravila definišu da se teqball igra između dva (single) ili četiri igrača (double), bez obzira na spol.

Sepak takraw

Sepak Takraw je igra slična odbojci koja je nastala u jugoistočnoj Aziji. Uz bukvalni prijevod ‘Kick Ball’, 2-4 igrača se takmiče protiv svojih protivnika na odbojkaškom terenu s mrežom po sredini.

Sepak takraw, koji se naziva i kick odbojka, je timski sport koji se igra loptom od ratana ili sintetičke plastike na terenu koji liči na teren za badminton.

Za razliku od odbojke, u Sepak Takrawu igračima nije dozvoljeno da koriste svoje ruke za igranje lopte i moraju koristiti stopala, glavu, koljena i prsa da dodirnu loptu.

Popularan širom jugoistočne Azije, posebno je popularan u Maleziji gdje je lokalno poznat kao ‘Sepak Raga’ i na Tajlandu gdje se zove ‘Takraw‘.

Cilj igre je da jedan tim postigne više poena od svog protivnika, uzrokujući da njihovi protivnici počine grešku, što rezultira dodjeljivanjem poena.

Swamp football/Močvarski fudbal

Močvarski fudbal ili Swamp soccer je neobičan oblik nogometne igre, koji se igra u močvarama ili u blatu.

Igrači se takmiče u mokroj močvari, iako je za velike turnire teren suho blatnjavo polje koje je prekriveno vodom, a ne močvara koja se pojavljuje u prirodi.

Dimenzije terena su oko 60 metara dužine i 35 metara širine.

Utakmice se igraju u dva poluvremena po 13 minuta. Čizme se ne mogu mijenjati tokom igre Ne postoji pravilo ofsajda.

Na terenu je 6 igrača, maksimalno 12 u timu. Igrači se mogu mijenjati koliko god često žele.

Sport koji je nastao u Finskoj koristio se kao vježba za sportiste i vojnike jer je igranje u blatu vrlo fizički zahtjevno.

Bubble football

Bubble fudbal je rekreacija/sport igranja fudbala u kojoj je igrač napola zatvoren unutar napuhanog torusnog balona, sličnog zorbu, koji pokriva gornji dio tijela i glavu igrača.

Ova igra se obično igra u timovima u velikim zatvorenim prostorima ili otvorenim terenima.

Bubble fudbal prati iste ciljeve i opšta pravila kao i obični fudbal (tj. timovi se takmiče da udare loptu u gol protivničke ekipe) uz dodatni uslov da svaki igrač mora nositi balon sličan vodenoj lopti, oko gornjeg torza.

Postoje i mnoge varijacije bubble fudbala, kao što su kuglanje, bubble sumo, bubble fudbal i airball fudbal.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular