Monday, December 5, 2022
HomeVIJESTIUsaglasili nultu stopu PDV-a koja se neće stići primjenjivati

Usaglasili nultu stopu PDV-a koja se neće stići primjenjivati

- Reklama -


Usaglašeno je uvođenje nulte stope PDV-a na osnovne životne namirice. Odluku da se PDV sa 17 snizi na nula posto prihvatila je usaglasila zajednička komisija Parlamenta Bosne i Hercegovine. Istovremeno, PDV na luksuz iznosit će 22 posto. Zakon sada moraju potvrditi oba doma državnog parlamenta, uz amandman kojim se diferencirana stopa primjenjuje do kraja godine.

Amandman je uložila Dušanka Majkić, a podržali članovi komisije iz SDA, HDZ-a i SNSD-a. Ovim amndmanom olakšanje kupovine osnovnih životnih namirnica građani bi imali od oktobra do januara, i to ukoliko bi Uprava za indirektno oporezivanje ubrzala proces iz koje predviđaju da im treba i do šest mjeseci za implementaciju. Naravno nakon potvrde oba doma parlamenta BiH.

“Ljudi lete na mjesec nama je potrebno šest mjeseci da implementiramo zakon.”, kazao je Saša Magazinović, zastupnik.

“Prijedlog koji sam ja dao je da to bude trajna kategorija, to je suštinska razlika. Mi smo na kraju avgusta tako da rekao bih da nema šanse da dođe do primjene povoljnije stope za građane.” mišljenja je Mirko Šarović.

- Reklama -

A da nema vlastiti stav o olakšavanju ekonomske krize za građane, potvrdila je i sama delegatkinja Majkić.

“Nemam ja šta da mislim, nemam ja šta o tome da mislim. Ono što je Predstavnički dom uradio, da je Dom naroda usvojio na isti način kako su oni po hitnoj proceduri, BiH više ne bi imala Zakon o akcizama.”

Za vlast bi to bio veliki problem u punjenju budžeta, dok građani benefite ovog Zakona nisu ni do sada osjetili.

Građani također nezadovoljni.

“Nikake koristi nisam imo, a znam da neće ukinuti. Zašto? Zato što bi njima bilo manje.

“Ne očekujemo mi od njih ništa.”

“Ko i sve do sada kod nas, mi samo šutimo galamimo na FBu i to je to, vide da mogu šta hoće i sve prolazi.

Vlast ko vlast svaka vlast obecava pred izbore svasta, konkretne stvari ne radi, a kad se desi neka situacija nemaju rješenje.”

“Dušanka Majkić i SNSD su danas pokušali ubiti ovaj zakon. Kao nepopravljivi optimista želim vjerovati da će Dom naroda ponoviti glasanje iz prvog kruga i usvojiti ovaj zakon, žao mi je što se to dešava ovako kasno, ovo smo mogli sve u martu uraditi.” kaže Saša Magazinović.

Uraditi se moglo i mnogo više. Mjere ublažavanja ekonomske krize odavno su uvedene u većini evropskih dražava.”Sada u ovom trenutku niti jedna zemlja u svijetu ne radi diferencijaciju pdv-a, Svaka zemlja radi na privremenom smanjivanju pdv-a ili ukidanju gdje to moguće. Samo u BiH se ta tema stavila na dnevni red, ali mislim da niti od jedne niti od druge priče ne možemo puno očekivati jer ako pratite zakazivanje sjednice doma naroda vjerovatno od toga neće biti ništa.” kaže ekonomski analitičar, Admir Čavalić.

Dom naroda će se konačno o ukidanju akciza izjašnjavati na sjednici u ponedjeljak. Imajući u vidu da amandman Dušanke Majkić danas nije imao podršku nadležne komisije, teško je prognozirati da li će zakon biti usvojen, jer bez glasova delegata iz SNSD-a nema potrebnu većinu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

 

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular

%d bloggers like this: