Thursday, February 9, 2023
spot_img
HomeGLOBUSVan Gogh ponovo na meti: Aktivisti supom od graška zalili čuvenu sliku

Van Gogh ponovo na meti: Aktivisti supom od graška zalili čuvenu sliku

- Reklama -


Talijanski prosvjednici i aktivisti za zaštitu okoliša u petak su supom od graška zalili poznatu sliku Vincenta Van Gogha “Sijač”, privremeno izloženu u Rimu, a potom su se, po više puta viđenom scenariju, rukama zalijepili o zid galerije.

Performans su izvele četiri žene iz grupe Ultima Generazione (Posljednja generacija) koje su istodobno izvikivale parole protiv globalnog zatopljenja i upotrebe fosilnih goriva.

“Ova bi pitanja trebala stalno biti u udarnim terminima informativnih TV kanala i na naslovnicama novina, no umjesto toga se na njih može privući pozornost isključivo ‘skandaloznim’ postupcima poput jutrošnjeg”, stoji u saopštenju skupine.

- Reklama -

Iduće će se sedmice u Egiptu na konferenciji o klimatskim promjenama COP27 okupiti predstavnici iz gotovo 200 zemalja svijeta.

Istodobno globalno raste pritisak okoline za poduzimanjem oštrijih poteza i za strože djelovanje u borbi protiv globalnog zatopljenja.

Van Goghovo poznato ulje na platnu naziva “Sijač” dio je izložbe postavljene u povijesnoj palači Bonaparte u središtu Rima.

Slika je na privremenoj posudbi, a stalno je izložena u nizozemskom Muzeju Kroeller-Mueller.

Nasreću, platno je zaštićeno staklenim paravanom i na njemu nema štete, rekla je glasnogovornica organizatora izložbe, Camilla Talfani.

Prosvjednici i aktivisti koji se bore protiv klimatskih promjena prošli mjesec su juhom od rajčice iz konzerve zalili Van Goghovu sliku “Suncokreti” u londonskoj Nacionalnoj galeriji, pri čemu je nastala samo manja šteta na okviru.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake


Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular