Thursday, March 30, 2023
spot_img
HomeKULTURAVanja Solaković - VAX najavljuje umjetnički performans "Street Art Ritual"

Vanja Solaković – VAX najavljuje umjetnički performans “Street Art Ritual”

- Reklama -


Umjetnički performans “Street Art Ritual će se održati u subotu 10.09.2022. godine ispred Vječne vatre u Sarajevu, sa početkom u 20:00 sati.

Ovaj jedinstveni performans se sastoji od kombinacije muzičke izvedbe, performansa i izložbe skulpture “Totem“ magistra kiparstva Vanje Solakovića – VAX (Vanja Art X), poznatijeg u javnosti i kao frontmena alternativnog sarajevskog rok benda Činčila, sa kojim također kombinuje vizualnu umjetnost i zvuk.

Ideja ovog konceptualnog performansa je aktivno umjetničko djelovanje na ulicama grada Sarajeva, tačnije umjetnik teži da svoj rad iznese u javni prostor, da djeluje izvan klasičnog koncepta izlaganja unutar galerijskih prostorija. Cilj je pored izlaganja i predstavljanja umjetničkog rada publici i educiranje građana u oblasti umjetnosti, budući da se rad iznošenjem na ulice približava i onoj publici čije interesovanje nije bazirano na umjetnosti.

Izvor : Privatna arhiva
- Reklama -

“Street Art Ritual“ je jedinstveni izražaj i tema koju VAX istražuje već duži period, glavni koncept je tema rituala, i važnost ritualnog čina unutar umjetničkog izražaja, a i izvan njega.

Vanja Solakvić je na temu rituala odbranio i svoj magistarski rad na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 2017. godine.

“Street Art Ritual“ je nastavak njegove studije, samo ovaj put umjesto djelovanja u galeriji Vanja djeluje u javnom prostoru.

Ovaj projekt je finansijski podržalo Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Dosadašnji rad Vanje Solakovića – VAX (Vanja Art X) možete pogledati na Instagramu i Facebooku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad


Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular